Akademik hayatta başarıya giden yollardan biri şüphesiz ki rutin olarak ders çalışmaktır. Özellikle lise ve üniversite sınavı gibi kritik zamanlarda bu çalışma rutini daha yoğun bir hal alır. Çocuğunuza bu rutini kazandırmanın en kolay yolu ise ona çalışabilmesi ve odaklanabilmesi için güzel bir ortam hazırlamanızdan geçer. Ders çalışılan ortamın konsantrasyona, buna bağlı olarak da çalışma performansınıza büyük bir etkisi bulunur. 

Ders çalışma ortamının düzeni, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ders çalışmak için hazırlanan alanda olmazsa olmaz birkaç eşya bulunması gerekir. Masa, sandalye ve ihtiyaca bağlı farklı düzenleyici seçenekleri bu demirbaş öğelerin başında gelir. Özellikle ilkokul ve ortaokul eğitim düzeyindeki küçük çocukların ders çalışırken dikkatinin dağılması daha olağan bir durumdur. Çocuğunuz için hazırlayacağınız ders çalışma odası dekorasyonunda temel mobilyaları sade tasarımlar üzerinden seçebilir, dekoratif öğelere daha az yer verebilirsiniz. 

Ders Çalışma Odası Hazırlarken Önceliklerinizi Belirleyin

Liste oluşturmak, ders çalışma odasını hazırlarken işinizi kolaylaştıracak uygulamalar içerisinde yer alır. Sıfırdan bir ders çalışma odası oluşturacaksanız, listenin ilk sıralarına masa ve sandalyeyi eklemeniz gerekir. Masa ve sandalye seçimlerinde, modellerin boyutlarının birbirleri ile uyumlu olup olmadığına dikkat ederek uzun soluklu ders çalışma sürelerinde dahi konforunuzun yüksek seviyelerde kalmasını sağlayabilirsiniz. Konforlu bir çalışma ortamı oluşturarak, ders çalıştığınız süre zarfında dikkat dağınıklığının önüne geçebilirsiniz. 

Ders çalışacağınız oda, mümkün olduğunca minimal ve az eşyalı olmalıdır. Dekoratif öğeler, televizyon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlar dikkatinizin daha kolay dağılmasına sebep olabilir. 

Çalışma masasını konumlandırırken, odanın gün içerisinde aldığı gün ışığını açısına dikkat etmeniz gerekir. Masayı pencereye yakın bir alana yerleştirmek, fazladan aydınlatma ihtiyacını ortadan kaldırır. Çalışma ortamınızda gün ışığından maksimum düzeyde yararlanmakta fayda var.

Ders Çalışma Odası Nasıl Olmalı?

Ders çalışma ortamında bulunan mobilya ve diğer aksesuarların tasarım seçenekleri kişilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Örneğin kitapları kaynak olarak kullanan kişiler, çalışma odalarında sade tasarımlı bir kitaplığa yer vererek diledikleri kitaba ihtiyaç duydukları her an kolaylıkla ulaşabilirler. Fotokopiler üzerinden ders çalışan kişiler ise üst ya da alt kısmında bölmelerin bulunduğu masa seçeneklerine göz atarak basılı kaynaklarını düzenli bir şekilde çalışma ortamlarında muhafaza edebilirler.

Sandalye seçiminde ayarlanabilir ayaklı modeller ile masa-sandalye düzenini boyunuza ve vücut yapınıza uygun bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Sandalyenin tekerleklerinin kauçuk gibi materyaller kullanılarak tasarlanması, sandalyede otururken hareket ettiğinizde sessiz bir kullanım elde etmenize yardımcı olur. Sokak sesi, sandalye gıcırtısı gibi ses yoluyla oluşan dış etkiler, ders çalışırken dikkat dağıtıcı unsurlardan bazılarıdır. 

Ekipmanlarınızı Programınıza Uygun Düzenleyin

Ders çalışma odanızı dekore ederken, masanın ve diğer düzenleyicilerin çalışma stilinize uygun bir şekilde seçilmesine dikkat etmeniz gerekir. Çalışma rutininizde yoğunlukla internet bazlı kaynaklara yer veriyorsanız, bilgisayar standı ya da bilek destekli mouse padleri tercih edebilirsiniz. 

Her kişinin çalışma rutininde kullandıkların kaynakların çeşitleri birbirlerinden farklıdır. Ders kitaplarını ya da not defterlerini üst üste yığmak yerine kitaplık ya da bölmeli raflar içerisinde düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Haftalık çalışacağınız konuları belirledikten sonra kaynakları gün bazında sıraya dizerek çalışma ortamınızın düzenini pratik bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Ders Çalışma Odası Ne Renk Olmalı?

Ders çalışma odası dekorasyonunda renklerin büyük bir rolü bulunur. Kırmızı ya da parlak yeşil gibi canlı renkler, ders çalışırken dikkatinizin dağılmasına sebep olabilir. Çalışma odasının duvarlarını mümkün olduğunca pastel tonlarda tercih ederek mekanda dingin bir estetik yaratabilir, zihninizi ders çalışmaya daha hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. 

Ders çalışma odası renklerinin seçimi yalnızca duvarlar ile sınırlı kalmamalıdır. Mobilya ve diğer eşyaların seçiminde de bir ahenk oluşturarak bütün bir görünüm yaratabilir, dikkat dağıtıcı unsurları en minimal düzeye indirgeyebilirsiniz. Mavi tonlarının yaratıcılığı tetiklediği bilinir. Yeşil tonları ise insanda doğanın izlerini uyandıran havası ile sakinlik verici özelliktedir. 

Renklerin insan psikoloji üzerinde etkilerinin olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Pastel mavi ve yeşil gibi soğuk tonlara ders çalışma odanızın duvarlarında yer verebilirsiniz. Çocuklar için ders çalışma odası düzenlerken ilk olarak çocuğunuzun ders çalışma süresince nasıl davranışlar sergilediğini incelemeniz gerekir. Çocuğunuz ders çalışırken esniyor ya da sıkıldığını belli eden hareketlerde bulunuyorsa oda duvarlarında ya da mobilyaların içerisinde turuncu ve kırmızı gibi enerji tazeleyici tonları tercih edebilirsiniz. 

Sarı, çok parlak tonları olmamak kaydıyla ders çalışma odanızda kullanabileceğiniz bir diğer renk seçeneğidir. Sarı tonları, mekana sıcak bir atmosfer kazandırmak ile birlikte odanın daha aydınlık bir görünüme kavuşmasına da yardımcı olur. Aydınlık bir çalışma ortamı, sizi ya da çocuğunuzu ders çalışırken zinde tutacak kriterlerden biridir. 

Ders Çalışmayı Keyifli Hale Getirecek Öneriler

Renkleri ve mobilyaları belirledikten sonra, odayı ders çalışmayı eğlenceli hale getirmek adına yapabileceğiniz birkaç farklı metot bulunur. Odayı daha eğlenceli bir alana dönüştürmek adına sevimli kalemlikleri ya da üzerinde motive edici yazıların bulunduğu mini posterleri tercih edebilirsiniz. 

Mantar pano üzerine hedeflerinizin bulunduğu notları yerleştirerek panoyu her an görebileceğiniz bir alana sabitleyebilirsiniz. Çalışma odasında dekoratif eşyalarda aşırıya kaçmamak, konsantrasyonun bozulmaması açısından önemlidir. Genç odası ders çalışma masası modelleri içerisindeki yer alan eğlenceli tasarımları tercih ederek çocuğunuzun ders çalışırken motivasyonunun yükselmesine yardımcı olabilirsiniz.