Aydınlatma, evler için hem dekorasyon hem de sağlık açısından oldukça önemli bir unsurdur. Bulunduğunuz ortamın aydınlatma materyallerini seçmeden önce bilmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Bu detaylar aydınlatmanızı seçerken hem tarz olarak en şık aksesuarları seçmenizi sağlar hem de çok düşük bir enerji harcayıp yüksek seviyede ve rahatsız etmeyen bir ışıklandırma imkanı sunar. Mekana ve kullanım amacına göre aydınlatma çeşitleri de artar. Avizeler en çok kullanılan aydınlatma materyalidir. Avize seçerken dikkat etmeniz gereken unsurların başında avizenin ebatları gelir. Avizenin ebatlarını, kullanacağınız mekanın boyutlarını göz önüne alarak seçerseniz maksimum verim elde edebilirsiniz. Aynı zamanda tavan yüksekliğini de hesaba katarsanız ışıklandırma aksesuarınızın doğru duy uzunluğuna karar verebilirsiniz. Avizenizin ağırlığı da olası risklere karşı büyük bir önem taşır. Ağırlık ve tavanın taşıyıcılığı ile doğru bir monte işlemi uygulamak sizi kazalardan korur. Ve tabii bütün bunların yanı sıra kullanacağınız odanın tarzına ve renklerini tamamlayan bir avize seçmeniz de oldukça önemlidir. Avizelerin yanı sıra lambader, masa lambası, çalışma lambası gibi kullanım amacına göre değişen pek çok farklı aydınlatma türü bulunur. Aydınlatma seçimleri kadar önemli olan bir diğer ışık aksesuarı ise ampullerdir. Ampul çeşitleri arasında son yıllarda öne çıkan dekoratif led ampul ile enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Enerji tasarrufu sağlayan bu ampuller ile aynı zamanda maksimum ışıklandırma elde edebilirsiniz. 

Aydınlatma Kategorileri

Işıklandırmayı kullanım amaçlarına göre üç farklı kategoriden oluşur. İlk ve ana kategori genel aydınlatmadır. Genel aydınlatma için çoğunlukla avize tipi aydınlatıcılar kullanılır. Son yıllarda gömme ışık olarak adlandırılan duvar aplikleri de popüler bir hale gelir. Odanın tamamını aydınlatan bu ışıklandırma yöntemi, doğala en yakın ışığı sağlar. Odanızın boyutuna, amacına ve tavan yüksekliğine göre en uygun dekoratif ampul duy aparatı seçmeniz gerekir. İkinci ışıklandırma kategorisi ise görev odaklı aydınlatmadır. Ortam ışığının aksine gerekli durumlarda belli amaçlar için kullanılan ışıklandırma türüdür. Belirli bir bölgeye odaklanıp yalnızca o bölgeyi aydınlatan bu türde kullanılan ampuller oldukça büyük önem taşır. Çoğunlukla abajur, çalışma lambası, okuma esnasında gözü yormamak için kullanılan lambaderler bu kategoride sınıflandırılabilir. Çoğunlukla dekoratif amaçlı kullanılan üçüncü kategoriyi ise vurgu aydınlatmaları oluşturur. Bu ışıklandırma tipiyle odanızın veya ofisinizin vurgulamak istediğiniz noktasına yoğun bir ışık verebilirsiniz. Genellikle kitaplık, heykel, tablo gibi dramatik bir etki uyandırılmak istenen bölgeler için kullanılır. Yoğun ışıkla odaklanan nesnenin etrafında oluşan gölge ile keskin bir kontrast yakalanır. Bu derin kontrast ile dikkat çekmesini istediğiniz nesneyi ön plana çıkarabilirsiniz. Niş adı verilen mimari boşluklara yerleştirilen ışıklar veya duvarlardan yansıtılan uygun aksesuarlar yardımıyla dilediğiniz etkiyi kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Kriterlerinize uygun kategorilerin özelliklerine bakabilir evinizi doğru bir şekilde ışıklandırabilirsiniz.

Mekana Göre Aydınlatma Seçenekleri

Işıklandırma kategorilerinin kullanım amaçlarının dışında aynı zamanda bulunduğu mekanın da hangi amaçla kullanıldığı oldukça önemlidir. Ortam ışığı, ortamın işlevine göre birtakım farklılıklar göstermelidir. Işıklandırma, gözlerinizin dışında neredeyse bütün fiziksel sağlığınızı etkileyen bir unsurdur. Beyin fonksiyonları, hormonlar, uyku gibi pek çok hayati özelliğinizi etkiler ve yönlendirir. Genellikle her odada aynı standartlar düşünülüp seçilen ışıklandırmalar günlük hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Buna engel olmak için mekan özelliklerine göre ışıklandırma hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Öncelikle ışıklandırmak istediğiniz odayla ilgili ön plana çıkarmak istediğiniz bölümler olup olmadığını düşünmekle başlayabilirsiniz. Evin sık kullanılan yaşam alanı olan oturma odalarında yüksek seviyede bir aydınlatma seçmeniz gerekir. Sık kullanılması sebebiyle yüksek bir enerji tüketecek oturma odanız için dekoratif ampul led kullanabilirsiniz. Led ampuller dekoratif görünümlerinin ve rahatsız etmeyen doğal ışık vermelerinin yanı sıra enerjiden tasarruf etmenizi de sağlar. Görüşünüzün keskin olmasına ihtiyaç duyulan ve yoğun bir emek harcanan mutfaklarda ise önemli nokta çalışılan tezgahın iyi aydınlatılmasıdır. Mutfakta, yemek hazırlama sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için genel ışıkla beraber özellikle tezgah ve lavabo bölümlerinde görev ışığı kullanılması tavsiye edilir. Banyolar ise penceresiz mekanlar olduklarından ışıklandırmada oldukça zorlanılan odalardır. Ortam ışığı çoğunlukla banyolar için yetersiz kalır. Bu nedenle banyoda bulunan aynanın her iki yanına da kuvvetli ve yüksek parlaklığa sahip görev veya vurgu ışıkları koymalısınız. İki yana koyduğunuz ışıklar sayesinde gölge problemleri yaşamanızın önüne geçilir. Yatak odasında kullanılan aydınlatmalar dinlenme sürecine etkileri ve uyku konforunu belirlemeleri sebebiyle önem taşır. Uyku kalitesi, günlük yaşamınızı oldukça etkiler. Bu nedenle yatak odalarında daha dinlendirici, düşük kuvvetli ve loş ışıklandırmalar tercih edilmelidir. Yüksek kuvvetli ışıklar sebebiyle uykuya dalma sürecinde zorlanabilirsiniz. Yatağınızın kenarına koyduğunuz abajurler uyku öncesi ışıklandırmasında kullanışlıdır. Giyinme alanınız yatak odanıza dahil ise dolap ve makyaj masası gibi işlevsel mobilyalarınızda görev aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Mekanlarınızın kullanım kriterlerine uygun ışıklandırma seçeneklerini değerlendirip bu kriterlere uygun dekoratif ampul seçimini yapabilirsiniz. Odanızda yeterli ışıklandırma sağlarken şık ve modern bir görünüm elde edebilirsiniz.

Tarzınıza Göre Aydınlatma Çeşitleri

Ortam ışıklandırmasında uzun süredir oldukça fazla tercih edilen yöntem şüphesiz ki avizelerdir. Mobilyalar kadar önemli olan bu ürünlerin mekanınızı tamamlaması görsel açıdan büyük bir estetik sunar. Kristalli avizeler uzun bir süredir yayın şekilde kullanılan ve modası geçmeyen avize çeşitlerinden biridir. Parıltılı görünüşleri ile salonunuzda büyük bir lüks hissi yaratırlar. Ancak kristal materyal ışığı parçalayıp yedi ayrı renge bölebilir. Bu nedenle kristalli avize seçmeniz durumunda kullanacağınız ampuller sağlığınız için önemlidir. Halojen ampuller bu avizeler için en uygun ışığı sağlar. En doğru atmosferi yaratmak ve sağlık sorunları yaşamamak için bu ampullerden yararlanabilirsiniz. Rustik avizeler ise natürel görüntüsüyle evinizde dingin bir hava yaratır. Çoğunlukla doğal malzemelerin kullanıldığı bu tip avizelerde ip, urgan, ahşap, doğal taş gibi materyaller kullanılır. Eski tip görünmesine rağmen odanızda doğal ve modern bir tarz yaratır. Rustik avizelerin genellikle ampul bölümleri açıkta olduğundan ışıklandırmada oldukça yeterlidir. Fakat avizenizi tamamlaması için tarzına uygun dekoratif ampul çeşitleri seçmelisiniz. Yüz yıllarca farklı kutsal mekanlarda ruhani bir atmosfer yaratma amacıyla pencerelerde kullanılan cam mozaikler, avizelerde de aynı etkiyi verir. Birbiriyle aynı veya birbirinden farklı boyut, şekil ve renklerdeki küçük cam parçalarının birleştirilip bir çerçeve içine alınmasıyla üretilen bu ürünler oldukça şık ve dekoratiftir. Rastgele veya bir desen oluşturan biçimde birleştirilir. Aydınlatmadan çok dekoratif amaçla kullanılan bu ürün, size dingin bir ortam sağlar. Çoğunlukla gençler hedeflenip tasarlanan endüstriyel sarkıtlar ise demir veya alüminyum malzemelerden üretilir. Boru, demir parçaları gibi ürünlerin birleştirilmesinden oluşan bu ürünler ışıklandırma açısından oldukça kuvvetlidir. Ultra modern görünümlü bu sarkıtlar ile odanızda çağın ötesinde bir görünüm elde edebilirsiniz. Modern hayatta yetişkinlerin sıkça tercih ettiği avize çeşidi ise çağdaş avizelerdir. Gelişime en çok ayak uyduran bu avize türleri, teknolojik açıdan da yeniliklere ayak uydurur. Enerji tasarruflu LED ampullerin kolaylıkla uyum sağladığı bu avizelerle enerjiden tasarruf ederken doğal ışığa en yakın maksimum ışıklandırmayı sağlayabilirsiniz. Bu kriterleri göz önünde bulundurabilir, eviniz için en doğru aydınlatmayı seçebilirsiniz.