Son yıllarda oldukça trend olan retro dekorasyon geçmişte moda olan eşyaların günümüzde yeniden kullanılmaya başlanması ile ortaya çıkan bir akımdır. Belirli bir döneme ait olan eşyaları elden geçirerek retro tarzı evlerinize yansıtabilirsiniz. Aynı şekilde eskiden sıklıkla kullanılan eşyaların günümüze uyarlanmış modelleri de retro dekorasyon stili için sayısız seçenek sunar. Çoğunlukla canlı ve parlak renklerden oluşan ve bu sayede ortama enerji katan retro dekorasyonda mobilyalardan tabaklara, duvar saatlerinden vazolara kadar birçok eşya yer alır. Bu eşyalardan biri olan gaz lambası modelleri de her zevke hitap eden farklı renk, desen ve tasarım şekilleri ile evlerinize nostaljik bir hava katar. Retro trendinde öne çıkan bir obje olan gaz lambaları nasıl kullanılır ve hangi model alternatiflerine sahiptir, sizler için yazdık.  

Gaz Lambası Ne İşe Yarar?

Elektriğin günümüz kadar yaygın olmadığı zamanlarda ışık kaynağı olarak kullanılan gaz lambaları son yıllarda retro tarzın bir yansıması olarak oldukça popüler bir hale gelmiş durumda. Eski gaz lambası çeşitlerinin birebir uyarlaması olan yeni modeller sıcak, samimi ve nostaljik bir ambiyans oluşturarak dekorasyonda yer alır. Gaz lambalarını sadece dekoratif bir obje olarak düşünmemek gerekir. Her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz gaz yağları ve fitiller sayesinde bu lambaları evinizde ışık kaynağı olarak aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Herhangi bir elektrik kesintisinde mum ya da ışıldak kullanmak yerine gaz lambası ile daha sıcak ve hoş bir atmosfer yaratan güçlü bir ışık kaynağına sahip olabilirsiniz. Geceleri loş ışıkta vakit geçirmekten hoşlananlar için de gaz lambaları en ideal seçenekler arasında yer alır. Özellikle geceleri bahçede ya da balkonda yemek yerken rüzgarı kesen cam başlığı sayesinde alevinin sönmesi gibi herhangi bir sorun yaşamadan gaz lambalarını kullanabilirsiniz. Bu şekilde akşam yemeğinize romantik bir hava kazandırabilirsiniz.  

Gaz Lambası Nasıl Yakılır? 

Gaz lambası alt kısmında bulunan ve yakıt konulan bir hazne ve üst kısmında yer alan bir cam başlıktan oluşur. Çalışması için haznede yakıt olarak kullanılan gaz yağının fitil tarafından emilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle hazneye gaz yağının konulması sonrasında ise hazneden dış kısma uzanan fitilin gaz yağını tamamen emmesini beklemek gerekir. Daha sonra bir kibrit ya da çakmak yardımı ile fitilin ucunu tutuşturup gaz lambasını yakabilirsiniz. Genellikle gaz lambalarında fitili yukarı aşağı hareket ettirmenizi sağlayarak gelen yağ miktarını ayarlamayı mümkün kılan bir adet vida bulunur. Bu ayar vidası sayesinde gaz lambasının istediğiniz yoğunlukta yanmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda lambayı söndürmek için de bu vidayı kullanarak fitili aşağıya çekmeniz yeterlidir. Lambanın önemli parçalarından biri olan gaz lambası camı fitil tutuşturulduktan sonra takılmalıdır. Cam başlığın amacı alevin rüzgar gibi unsurlardan etkilenmeden yanmasını sağlamak ve alevden çıkan isin yayılmasını önlemektir.

Gaz Lambası Aksesuarları

Gaz lambalarının yanmasını sağlayan iki önemli parça mevcuttur. Fitil ve yakıt olarak kullanılan gaz yağını gaz lambası aksesuarları olarak her yerde kolaylıkla bularak satın alabilirsiniz. Gaz lambası fitili farklı uzunluklarda üretilir. Satın aldığınız fitili ihtiyaç duydukça gaz lambasının boyutuna göre makasla keserek kullanabilirsiniz. Gaz lambalarında genel olarak yakıt için kerosen, bildiğimiz adıyla gaz yağı kullanılır. Oldukça parlak bir alev sağlayan bu sıvı yakıtın dışında farklı yağ çeşitlerini de gaz lambasında kullanmak mümkündür. Hint yağı, kanola yağı ve zeytinyağı gibi doğal yakıt çeşitlerini de tercih edebilirsiniz. Parafinden elde edilen, koku ve is yapmaması ile öne çıkan kandil yağı ise farklı renk seçenekleri ile hem kullanışlı hem de hoş görünümlü bir yakıt çeşididir.   

Birbirinden Şık Gaz Lambası Modelleri

Kullanışlı ve şık bir eşya olan gaz lambaları farklı ebat, renk, desen ve tasarım özellikleri ile farklı zevklere hitap eden geniş bir ürün çeşitliliği sunar. Klasik formun dışında farklı şekil seçenekleri de bulunan lambaları isterseniz bir sehpa ya da masa üzerinde isterseniz de duvara asarak kullanabilirsiniz. Retro tarzın canlı renklerini yansıtan gaz lambası modelleri ile dekorasyonunuzda dikkat çekici bir şıklık sağlayabilirsiniz. Genellikle tamamen camdan üretilen gaz lambaları farklı malzemelerden imal edilen aksesuarlarla daha da zengin bir görünüme kavuşur. Normalde metal olan gaz lambalarının askı kısımları ahşap olan modelleri de mevcuttur. Yakıt konulan haznesi bakır işlemeli olan modelleri hem retro hem de otantik bir görünüm için tercih edebilirsiniz. Yakıt haznesi porselenden imal edilen ve kandil şeklinde tasarlanan gaz lambası modelleri oldukça farklı ve şık olan tasarımlar arasında yer alır. Gaz lambalarının cam başlıkları da farklı şekillerde tasarlanır. Uca doğru incelerek daralan klasik cam başlıkların yanı sıra ağız kısmı açık olan vazo şeklinde gaz lambası başlıkları da farklı bir görünüm arayışı içinde olanlara bir alternatif sunar.   

Klasik Gaz Lambaları

Geçmiş zamanlardan kalma antika gaz lambası modellerinin yanı sıra bu lambaların eski bilindik tasarımını yansıtan yeni modelleri de dekoratif bir aksesuar olarak evinizde ya da ofisinizde kullanabilirsiniz. Ailenizden kalma eski gaz lambalarını gaz yağı ve bulaşık makinesi parlatıcısı gibi kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerle temizleyip oldukça popüler olan retro trende uyum sağlayabilirsiniz. Ya da eski gaz lambalarının şekline sahip olan yepyeni modelleri satın alarak zahmete girmeden lambanın evinize kattığı nostaljik ve samimi havanın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Rengarenk Gaz Lambaları

Retro tarzın en önemli özelliklerinden biri de canlı ve parlak renklere sahip olan eşyalardır. Bu tarzı tam manasıyla dekorasyonunuza yansıtmak için farklı renk seçenekleri bulunan gaz lambalarını tercih edebilirsiniz. Oldukça şık bir görünüme sahip olan bu lambaları yakmadan sadece dekoratif amaçlı da kullanabilirsiniz. Mor, kırmızı, mavi ve yeşil gibi tonlara sahip olan modeller ile evinize enerjik ve renkli bir ambiyans kazandırabilirsiniz. Gaz lambalarında renk genellikle lambanın yakıt haznesinde kullanılır. Bu şekilde ışığın parlak ve net bir şekilde yayılması engellenmez. Bunun yanı sıra cam başlığı da renkli olan modeller de bulabilirsiniz. Eğer gaz lambasını ışık kaynağı olarak değil, tamamen dekoratif bir obje olarak kullanmak istiyorsanız bu modeller tam size göredir. Işık bu lambalarda cam başlığın rengine göre bir aydınlatma sağlar. Desenli gaz lambası çeşitleri farklı ve dikkat çekici bir görünüm arzu edenlerin öncelikli tercihleri arasında yer alır. Desen bu modellerde sadece yakıt haznesine uygulanır. Renkli ve desenli gaz lambaları mekana retro tarzın yanı sıra bohem bir görünüm de sağlar.    

Modern Gaz Lambaları 

Evinizin retro dekorasyonunda ışık kaynağı olarak gaz lambası kullanmak istiyorsanız ama lambayı yakmakla uğraşmak istemiyorsanız pille çalışan modern gaz lambalarını deneyebilirsiniz. Kullanımı sırasında herhangi bir tehlike oluşturmayan bu lambalar LED ışıklandırmaları sayesinde etrafa aydınlık yayar. Hem güvenli hem de kullanışlı olan bu modeller birbirinden şık tasarımlarıyla da dikkat çekici bir aksesuar olarak dekorasyonunuzda yer alır.  Genel olarak gaz lambası fiyatları retro tarzını evinde uygulamak isteyenlerin bütçesini zorlamayacak seçeneklerden oluşur.