Pembe rengin sadece feminen etki için kullanıldığını sanıyorsanız durun! Son yıllarda iç mekân dekorasyonlarında tercih edilen renklerin başında gelen pembenin neden bu kadar ön plana çıktığını anlamak zor değil. Evlerimizde aradığımız huzurlu, sıcak ve dinlendirici etkiyi sağlamak için pembe oldukça iyi bir seçim. Özellikle dekorasyonda bu yıl öne çıkan pembe-mavi kombinasyonun tekrar dikkati çektiği pembe, başlı başına ele alınmayı hak ediyor. Pembenin farklı kullanımlarına birlikte göz atalım.

Doğal tonlarla mükemmel uyum

Pembenin özellikle yeşille uyumu, doğada rastlanan renk birlikteliklerine atıfta bulunuyor. Pembenin her zaman uyum içinde olduğu bilinen toprak tonları ve ahşap dokuların yanı sıra döşemelik kumaşlar, perde ve aksesuarlarda turkuaz, zümrüt yeşili tonları, petrol yeşili, safir mavisi ve açık tonlara gidildikçe buz mavisi tonları da pembenin canlılığını ön plana çıkarıyor. Birbirini tamamlayıcı renkler ortama hem sofistike hem de sıcak bir hava katıyor. Pembenin ne kadar çeşitli renklerle bir arada kullanılabildiğini görmek şaşırtıcı değil.

Her mekânda kullanılabilir

Açık renk tonlarını tercih edeceğiniz bahçe mobilyalarında ve balkonlarda da pembeyi kullanarak pembenin dekorasyondaki ağırlığını evinizin her alanına taşıyabilirsiniz. Hem toprak tonlarıyla uyumu hem de metalik renklerle olan uyumlu birlikteliği sayesinde pembeyi tüm mekanlarda kullanabilirsiniz. Pembe özellikle balkon ve bahçe mobilyalarıyla uyumlu hale geldiğinde ev sıcaklığını dış mekanlara taşımak için çok uygun bir seçim.

Birçok tarza uyumlu

İster avangart ister eklektik ister bohem tarzda olsun, yıla damgasını vuran pembe tonları her yerde! Klasik parçalardan oluşan bir oturma odasında pastel tonlarda bir berjer tercih edebilir veya modern çizgilerdeki oturma odanıza pembe bir koltuk şalı ile bohem veya etnik bir esinti getirebilirsiniz. Pembenin kucaklayıcı, canlandırıcı enerjisini evinize dahil etmeniz için seçenekler neredeyse sınırsız.

Muhteşem İkili: Pembe-Mavi

2019 yılının dekorasyon trendleri arasında bulunan pembe ve mavi birlikteliği, dikkatli bir şekilde kullanıldığında bebek odalarını çağrıştırmayan çağdaş bir renk kombinasyonu haline geliyor. Bu bakımdan pembe ve mavinin, bebek odalarından çıkıp evimizin salonlarında çoktan yerini aldığını söyleyebiliriz. Duvarlarda kullanacağınız pembe tonları yanında kanepe veya halıda tercih edeceğiniz mavi tonları ortamın sadece feminen ağırlıklı olmasının önüne geçiyor. İki rengin birbirini tamamlayıcı yönlerini ön plana çıkarmak işe yarar bir yöntem.

Sert hatları yumuşatıyor

Siyah, gri ve koyu mavi tonlarının pembeyle birlikte kullanımı sadece pastel ve yumuşak tonlarda olmak zorunda değil. Pembe kullanılmadığında son derece maskülen ve klasik etkileri olabilecek bir dekorasyonda pembenin tonlarına yer vermek oldukça dengeleyici olabiliyor. Bu bakımdan pembeyi birlikte kullanıldığı gri, yeşil ve mavi gibi renklerin sert tonlarıyla da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle avangart esintiler taşıyan iç mekân dekorasyonlarında, 1930’lu yıllardan itibaren sahneye çıkan pastel tonlar arasında 50’ler ve 70’li yılları da hatırlayarak günümüze geldiğimizde pembe renk hep başrolde. Pembeyi evinize taşımanız için birçok yol size göz kırpıyor.

Canlı renkler sevenler için ideal seçim

Pembenin çarpıcı tonlarını baş role almak da elbette tercih edebileceğiniz bir kullanım şekli. Neşeli, hayat dolu bir tarzınız varsa pembenin en canlı tonlarını kullanmak sizin için zaten kolaydır. 2019’a damgasını vuran renklerden biri olan pembe, enerji saçan aksesuarları evinize taşımanız için harika bir yol sunuyor. Pembenin en cesur kullanımları için koyu renkli duvarlar da oldukça iyi bir zemin oluşturuyor.

Dengeleyici bir seçim

Pembe, koyu renk tonları arasında dengeleyici unsur olarak da iyi bir seçim. Bunun yanında monokrom yani tek renkli, özellikle siyah-beyazın ağırlıklı olduğu ortamlara hareket ve yenilik getirmek için de pembeyi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Siyah-beyaz kullanımı hem Retro hem de modern dekorasyonda gözümüze çarpıyor. Siyah beyaz mobilyaları çok seviyorsanız, her tarza uyumlu pembe renk gözü dinlendirmek ve ortama sıcaklık katmak için birebir. Aklınızda olsun!

Doku ve desenlerde pembe

Sıcak renklerin en huzur verici olanı pembe, her mevsimde farklı etkileriyle evimizde yer buluyor. Soğuk ve gri kış günlerinde evin havasını değiştiren pembe tonları, sıcak mevsimlerde de dengeleyici renklerle birlikte kullanılarak göz dolduruyor. 2019 yılının ilkbahar ve yazından itibaren özellikle tropikal desenlere git gide göz önünde olmaya başlayan pembe, artık tüm tonlarıyla sahnede. Pembe bazen retro desen ve eşyalarda, bazen yaza özel tasarımlarda, bazen flamingo desenleriyle tüm mevsimlerde evimizde yer buluyor.

Yılın rengi mercan

Tasarım dünyasının renk otoritesi Pantone, sene başında 2019 yılı için canlı mercan tonunu yılın rengi olarak açıklamıştı. Huzur, güzellik ve enerji vadeden mercan rengi pembenin her tonuna göz kırparak evinize yaşam dolu bir dokunuş getiriyor. Mercanı leylak ve mürdüm tonlarına kadar uzanan renk geçişleri ile kullanabilir, metalik yüzeyler veya ahşap dokuların tamamlayıcısı olarak da özgürce kullanabilirsiniz.

Kız çocuk odalarının vazgeçilmezi

Her ne kadar feminen bir görünüm için kullanılmadığından bahsetsek de pembenin kız çocuk odaları için neredeyse vazgeçilmez olduğunu kabul etmek gerek. Son yıllarda dekorasyonda kız çocuk odalarında farklı renk kullanımları da öne geçiyor. Ancak aksesuar bulmadaki kolaylığın yanında çocukların da mutlaka bir aşamada tercihlerini pembeden yana kullanmaları, sade örneklerle de olsa pembenin kız çocuk odalarına taşındığını gösteriyor. Kızınız için pembe bir oda tasarlamayacağını söylemiş olabilirsiniz. Ancak bu güzel rengi evinizde kullanmak için daha iyi bir fırsat olabilir mi?