Çocuklar büyüdükçe odaları ne çok dağılıyor değil mi? Sürekli derli toplu durmasını sağlamak mümkün olmasa da vereceğimiz küçük ipuçları ile düzen sağlamanız mümkün. Çocuklar büyüdükçe yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasıyla, çocuk ve genç odalarına yeni eşyalar ekleniyor. İhtiyaca göre alınsa da her yeni eşyanın yeni bir dağınıklığa sebep olabiliyor. Öyle ki, oyuncakları saklamak için alınan bir oyuncak kutusunun üzeri kıyafetlerle dolabiliyor. Çocuk ve genç odalarını düzenli tutabilmek için bazen ne yaparsak yapalım güç oluyor. Her yaştan çocuk odası için önerilerimize göz atın.

Oyuncaklar ve günlük eşyalar

Çocuklar sürekli büyümekte olduklarından, oyun ve eğlence ihtiyaçları da buna bağlı olarak değişir. Yaşlarına hitap eden oyuncaklara yenileri eklenirken ahşap yapı oyuncakları, resim-elişi malzemeleri, pelüş hayvanlar, kutu oyunları gibi her zaman kullanımda olan eşyalar da ortalıkta durmaya devam eder. Dağınıklıktan kurtulmaya kararlıysanız, bunun ilk adımı oyun ve oyuncakları kategorilere ayırmak. Bu, çocuk odalarında düzen sağlamak için başvurulan ilk yollardan biri. Ancak çoğunlukla eşyalar ve oyuncaklar kutulara konmak için ortalıkta bekler. Bazen de kutuların içerikleri birbirine karışıyor ve toparlamak iyice güçleşir. Bu konuda bir düzen getirmek için çocuklarınızı da işin içine katmanız önemlidir.

İpucu:

Odalarında günlük bir toplama alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olun. Eğer dağınıklığın boyutu büyükse, ilk toplama işini siz yapın. Bunun için bir hafta sonunuzu ayırmanız gerekebilir. Ancak hafta içi günleriniz için kolaylık sağlayacağını düşünerek, ailece bir gününüzü buna ayırabilirsiniz.

Kullandıkları odalara düzen getirin

Çocuğunuzun odasında ilk genel toparlamayı yaptıktan sonra, onunla birlikte günlük bir rutin belirleyin. Yatak toplama, masa toplama, odadaki çöp kutusunu boşaltma, yerde oyuncak bırakmama, giysileri kirli sepetine veya dolaba koyma gibi temel prensiplerinizi belirledikten sonra detaylara geçebilirsiniz. Masanın üzerinde dağılan kalem, silgi, boya gibi kırtasiye malzemeleri için kolaylıkla kullanabileceği kalemlikler ve bölmeli kutular edinin. Bunun dışında, üzerinde sürekli çalıştıkları yapboz, oyun hamuru, okul projesi gibi çalışmalar için ayrı bir köşe belirleyin ve bunların malzemeleri için ayrı bir kutu bulundurun. Kağıtlar için katlı dosyalıklar, karton kutular, şeffaf plastik kutular, panolar, ip askılar sistemli bir depolama sağlar.

Salondaki oyuncak dağınıklığı:

Salonda da oyuncaklar için bir dekoratif sepet veya dekoratif kutu bulundurmak bir çoğumuzun zaten yaptığı bir şeydir. Bunun içeriğini en geç 2-3 günde bir gözden geçirip her şeyi çocuk odasındaki yerlerine kaldırmanız işinizi kolaylaştırır. Aksi halde bu kutuların da dağınıklık kaynağı olması kaçınılmazdır. Bütün bunları yaparken çocuğunuzdan fikir almanız, ona da sorumluluk vermeniz ve elbette ki eğlenceli bir biçimde sunmanız önemlidir.

Atmaya kıyılamayan el işleri

Çocuğunuz okul öncesi dönemdeyken anaokulundan eve gönderilen el işi, resim gibi etkinlik ürünlerini atmaya kıyamazsınız. Ancak bildiğiniz gibi, bunları yıllar boyunca elde tutmak zor bir iştir. Öncelikle, saklamayı kesinlikle isteyeceğiniz el işi ürünlerinin 3 tanesini belirleyin. Bunun dışında, her yaş döneminden de birer tane obje belirleyin. Her yaş dönemine ait bir fotoğrafını bastırıp bir çerçeveye koyun. Bunlara o yaşın hatırası olarak bir kutuda yer verin. Kutunun üzerine rakamlar yapıştırabilir, içine koymak için bir hatıra yazısı yazabilirsiniz. Atmak için ayırdığınız el işleri için ise bir fikrimiz var. Atmadan önce fotoğraflarını çekin ve bu fotoğraflardan bir mini albüm yapın. Böylece çocuğunuzun yaptığı tüm elişi ürünleri saklayamasanız da görüntülerini hatıra bırakmış olursunuz.

Unutmayın:

Çocuğunuz bu ürünlerin atıldığını sonradan öğrenirse üzülebilir. Elden çıkaracağınız el işleri hakkında ona bilgi vermeniz onu mutlu eder.

Kıyafetler için açık askılar

Özellikle genç odalarında görülen dağınıklıkların en büyük sebebi, ortalıkta bırakılan giysilerdir. Kirli sepetine atılmayan, ertesi gün giyilecek olan okul pantolonu, sweatshirt gibi giysiler için bir türlü uygun bir yer bulunamaz. Bunun yanında, gençler dışarı çıkarken ne giyeceklerine karar vermek için gardıroplarından birçok seçeneği denemeyi severler. Bu denemeleri yaptıktan sonra birçok giysi katlanıp dolaba geri konmadan ortada bırakılır. Yatak veya sandalyenin üzerinde giysi yığınıyla baş başa kalıyorsanız, dilsiz uşak türü askılar veya duvar askısı gibi ürünlere yönlenin. Kapı arkalarındaki askıların genellikle ikinci bir giysi yığınına sebep olduğu da bir gerçektir. Bu bakımdan kapı arkası yerine duvara monte edilecek tek bir askıyı okul giysileri için ayırabilirsiniz.

Peki ya aksesuarlar? Gençlerin yoğunlukla kullandığı şapka, saç bandı, bileklik, çanta gibi aksesuarlar için gözle görünür bir alan ayırın. Gardırobun içinde kalan birçok şeyin dağınık halde bırakıldığını düşünecek olursak, dolap içi düzenleme gereçlerine en çok genç odalarında ihtiyaç olduğunu söylemek gerek. Çekmece kutuları, kemer ve çorap düzenleyiciler, fular askıları sık kullanacağı araçlardır.