Çocuk odaları, konforlu ve işlevsel mobilyalara sahip olmanın yanı sıra dekorasyon açısından da zengin öğeler içermelidir. Duvar kağıdı, stickerlar, peluş oyuncaklar… Çocuk odalarını çocukların renkli dünyasına hitap eden birçok dekorasyon öğesi ile büyülü bir dünya haline getirmek mümkün. 

Erkek ve kız çocuk odası için tasarlanan dekorasyon öğeleri birbirleri ile değişiklik gösterir. Bazı dekorasyon eşyaları hem kız hem de erkek çocuk odalarında kullanılabilecek tasarımlara da sahiptir. 

Çocuğunuza hem konforlu hem de eğlenceli bir alan sunmak için neler yapabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Çocuğunuzun odasında küçük değişiklikler ama büyük etkiler mi yaratmak istiyorsunuz? Gelin, sizler için derlediğimiz çocuk odalarında aksesuarlar ile dekorasyon fikirlerini birlikte inceleyelim. 

Çocuk Odası Nasıl Dekore Edilir?

Çocuk odalarını daha eğlenceli bir alana dönüştürmek adına odada kullanabileceğiniz birçok dekorasyon ürünü bulunur. Çocuk odası modelleri, çocukluk çağındaki her yaştan kişiye hitap eden renkli ve yaratıcı tasarımlara sahiptir. 

Çocuk odası dekorasyonuna başlamadan önce mobilyaların eksiksiz bir şekilde mekana yerleştirildiğini belirlemekte fayda var. Mobilya düzeninden sonra mobilyalara uygun dekorasyon eşyaları ile odanın görünümü tamamlayabilir, odada çocuğunuzun vakit geçirmekten keyif alacağı bir alan elde edebilirsiniz

Çocuğunuzun Hayal Dünyasından İlham Alın

Çocuk odası takımı seçerken, sizinkilerden önce çocuğunuzun zevklerine öncelik tanımanız gerekir. Dekorasyon için ilk olarak çocuğunuzun favori çizgi film karakterlerinden ilham alabilir ya da giymeyi ve boyama yaparken kullanmayı en çok sevdiği renkleri belirleyerek dekorasyon eşyalarını bu renkler üzerinden seçebilirsiniz. 

Çocukların ev içerisinde geçirecekleri vakitlerden keyif almalarının anahtarı onların zevklerine uygun ve konforlu bir çocuk odası dekorasyonudur. Çocuk odaları, çocuklu ailelerin evleri içerisindeki en renkli ve eğlenceli detaylar barındıran alanlardır. 

Çocuk odası dekorasyonu konusunda değişime ilk olarak duvarlardan başlayabilirsiniz. Dilerseniz odayı çocuğunuzun favori renklerinden birine boyayabilir, dilerseniz renkli tasarımlara sahip çocuk odası duvar kağıdı alternatiflerine göz atabilirsiniz. Duvar kağıtlarının uygulaması oldukça kolaydır ve odanın tüm atmosferini tek seferde değiştirebilecek büyük bir etkiye sahiptir. Duvar kağıtlarında odanın teması ile uyumlu motif ve figürler içeren bir model tercih ederek çocuğunuz için hem eğlenceli hem de huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz. 

Konfora ve Hijyene Önem Verin

Çocuk odası için halı, perde ve nevresim gibi ürünler satın alırken yıkama talimatlarına ve kullanılan materyallerine dikkat etmeniz gerekir. Çocuk odası halı gibi dekor eşyalarının hipoalerjenik ya da leke tutmayan alternatiflerini tercih edebilirsiniz. 

Kolay temizlenebilen halı ve çocuk odası perdesi gibi eşyalar ile çocuğunuzun odasını her an temiz tutmak oldukça kolaydır. Çocuk odası halısı modellerinin oyun için tasarlanan eğlenceli tasarımları bulunur. Buna benzer bir tasarım tercih ettiğiniz takdirde, halının çocuğunuz için bir oyun alanına dönüşeceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Toz ve ölü deri gibi oluşumlar, oyun halısı üzerinde vakit geçiren çocukların sağlıklarına yönelik bir tehdit oluşturur. Bu sebepten dolayı, halı seçimlerinde mümkün olduğunca kolay temizlenen ve antialerjen malzemeler ile tasarlanan modelleri tercih ederek çocuğunuz için sağlıklı bir ortam oluşturabilirsiniz. 

Aydınlatmaları Unutmayın

Çocuk odaları da tıpkı yetişkin yatak odaları gibi sarı ve loş bir ışıkla aydınlatılmalıdır. Gece saatlerinde çizgi film kahramanlarına yer verilen ya da figürlü masa ya da aplik türü gece lambalarını tercih edebilirsiniz. 

Birçok çocuğunu karanlıktan hoşlanmadığı herkes tarafından bilinen bir durumdur. Çocuk odası avize modelleri, zengin tasarım seçenekleri ile her renk ve detay barındıran birçok çocuk odasına hitap eder. Mobilyaların renkleri ile uyumlu bir avize tercih ederek bütün bir görünüm elde edebilirsiniz. Yıldız motifli sarkıt avize gibi modeller, çocuk odasında yer verebileceğiniz ideal tasarımlar içerisinde yer alır. 

Gece aydınlatması konusunda sensörlü aplik seçeneklerine de çocuk odasında yer verebilirsiniz. Sensörlü aplikler, gece boyunca çocuğunuzun hareketlerini algılayarak hem onun uyandığı vakit mekana aydınlatma sağlar hem de elektrik enerjisinden tasarruf etmenize yardımcı olur. 

Çocuk Odası Dekorunda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Dekorasyonda aşırıya kaçmak, çocuğunuzun oyun saati sonrasında dağınıklığa sebep olabilir. Oyuncaklar ve peluş hayvan gibi eşyalar için düzenleyicilerden yardım alabilir, her oyun sonrasında bu eşyaları birlikte toplayarak çocuğunuza kısa bir alıştırma ile sorumluluk bilincini artırabilirsiniz. 
  • Çocuk odalarında televizyon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlara yer verilmemelidir. Tablet gibi taşınabilir elektronik cihazlar belirli bir saatten sonra çocuğunuzun erişemeyeceği bir alana kaldırılmalı, akşam saatlerinde yatak odasına girmemelidir. 
  • Kız ve erkek çocuk odası dekorasyonunda yalnızca kendi zevkinize yönelik dekorasyon eşyaları seçmek yerine çocuğunuzun beğenilerine kulak vermelisiniz. Böylelikle odayı çocuğunuzun günün her anında vakit geçirmekten zevk alacağı bir alana dönüştürebilirsiniz. 
  • Işıklandırma kadar perdeler de aydınlatma konusunda önemli bir role sahiptir. Çocuğunuzun odasının gün içerisinde hangi açılardan güneş ışığı aldığını belirleyerek, odanın diğer dekorasyon öğeleri ile uyumlu stor ya da kumaş çocuk odası perde seçeneklerini inceleyebilirsiniz. 
  • Çocuğunuzun ulaşabileceği masa lambası, duvar süsü ve puf gibi dekorasyon eşyalarında sivri köşelere sahip olan ya takılıp çıkarılabilen küçük parçalı tasarımlar barındıran modellerden kaçınmanız gerekir.