Çocuk odası aydınlatması, uyku konusunda akla gelen ilk oda düzenleme konusudur. Uykuya geçişi kolaylaştırmak için yapılması gereken ilk düzenlemelerden biri, ortamın ışığını ayarlamaktır. Odanın aydınlatmasını birkaç unsur belirler. Bunlar öncelikle tavan lambası ve abajur gibi aydınlatma eşyaları, yardımcı olarak da perde ve duvar renkleridir. Hepsi bir araya geldiğinde ortamı uyku ve sakinleşme için en ideal hale getirirler.  

Odası büyükse…

Çocuğunuzun büyük bir odası varsa, çocuk odaları için tasarlanan ikili veya üçlü avize modellerinden birini seçmeniz gayet uygundur. Kızınızın veya oğlunuzun en sevdiği figürlerden, renkler ve desenlerden oluşan bir avize, yatma zamanı geldiğinde dikkati ışıkların kapatılmasına dikkat çekmek için de kolaylık sağlar. Özellikle küçük çocuklar için çizgi film karakterlerinin olduğu bir tavan lambası veya abajur seçimi, odanın ışık seviyesini değiştirirken çocuğunuzun ilgisini bu konuya getirmeyi kolayca sağlar. Işıkları kapatıp veya azaltıp yatağa yatmak istemeyen küçüğünüzü ikna etmek için abajur üzerinden hikayeler anlatabilir, sorularla çocuğunuzun dikkatini bu konuya çekebilirsiniz. Bizden önermesi!

Perde seçimine dikkat!

Sağlıklı bir gece uykusu için karanlıkta uyumak önemlidir. Bunun için koyu renk fon perdeler oldukça faydalıdır. Özellikle de yoğun güneş ışığı alan, doğu yönüne bakan ve sabahları güneşin doğuşunu karşılayan evlerde erkenden uyanmak adeta kaçınılmazdır. Uzmanlar gün ışığıyla birlikte uyanıp yine karanlıkla birlikte uykuya geçmeyi önerse de günlük yaşam temposu içinde bunu gerçekleştirmek maalesef her zaman mümkün değildir. Çocuklar için de benzer bir durum geçerli olduğu için odasının aldığı gün ışığı miktarını ayarlayarak uyku süresinde düzenlemelere gitmeniz kolaylaşabilir. Çocuğunuzun uykuya dalması ve derin, verimli bir uyku uyuyabilmesi için olabildiğince erken saatte uyuması ve odasının gece boyunca karanlık olması tavsiye edilir. Bunun için sabaha kadar karanlık bir ortam sağlayacak koyu renkli fon perdeler, dışarının sokak lambası ve araç farı gibi yapay ışıklarından etkilenmesinin önüne geçer.

Sadeleşin

Çocuk odası düzenlemesi yaparken uykuya geçişi kolaylaştırmak sadelikle de mümkündür. Çocuğunuzun odasında çok fazla oyuncak ve aksesuar varsa bunları saklama kutuları ve dolap içi düzenleyiciler ile toparlayarak odanın yorucu bir görüntü almasının önüne geçebilirsiniz. Duvarlarda yumuşak renklerin olduğu duvar kağıtları, ayrıca çocuğunuzun yatağının yakınına sevdiği oyuncaklar bulundurabilirsiniz. Elbette 1 yaşından küçük bebeklerin yatağında oyuncak, yastık gibi uyku esnasında tehlike yaratabilecek aksesuarlar bulundurmamayı da hatırlatmak gerek.

Gece lambasını ihmal etmeyin

Uyku saati geldi, gerekli ışıklandırma ayarlarını yaptınız, tavan lambası ve abajur ile ışıkları kapattınız. Ancak küçüğünüz karanlıktan korktuğunu söylüyor. İşte bu aşamada, o uykuya dalana kadar kullanacağınız dekoratif bir gece lambası, gözünüz arkada kalmadan uykuya geçebilmesi için yardımcı olur. Doğruca prize takılan gece lambaları, küçük ve kablosuz olma özellikleriyle oldukça pratik bir çözüm sunar. Çocuğunuzun odasını uykuya yönelik olarak yeniden düzenlerken size en çok aydınlatma ürünleri yardımcı olur. Ancak çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun prizlere, aydınlatma ürünlerine ve elektrik kaynaklarına yaklaşmaması gerektiğini ona anlatmayı unutmayın. Sonrasında odası için severek kullanacağı abajur, gece lambası, perde ve avize gibi ürünleri birlikte seçerek uyku zamanını en eğlenceli hale getirin. Merak etmeyin, çocuğunuzun kolay uyuması ve konforlu şekilde büyümesi için dekorasyon çözümleri de ebeveynlik yolculuğunuz boyunca size eşlik ediyor….