Rengarenk, canlı, sağlıklı çiçekleriniz olsun istemez misiniz? Evinizdeki malzemelerle çiçeklerinizi daha canlı ve gür hale getirmenin mümkün olduğunu biliyor musunuz? Hemen hemen hepimizin evinde bulunan yumurta, çay, muz gibi mutfaktaki gıdalarla doğal çiçek coşturanlar yapabilirsiniz… İşte size birkaç tavsiye…

Yumurta kabukları ve haşlanmış yumurta suyu

Çiçeklerinizi coşturmak için yumurta kabuklarından ve haşlanmış yumurtanın suyundan yararlanabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu şekilde başta sardunya ve menekşe olmak üzere, birçok bitkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Haşladığınız yumurtalardan arta kalan suları ziyan etmeyin ve oda sıcaklığına geldikten sonra bitkilerinizin saksılarına dökün.  Zamanla çiçeklerinizin çok daha hızlı büyüdüğünü göreceksiniz.

Bir diğer önerimiz ise yumurta kabukları… Sabah kahvaltınızda yumurtanızı yedikten sonra kabuklarını asla atmayın. Yumurta kabuklarını ufak parçalara ayırın ve çiçeğinizin toprağına karıştırın, dilerseniz iyice ezerek toz haline getirdikten sonra da karıştırabilirsiniz.

Çay ve kahve  

Çay  ve kahve evlerimizde keyifle içtiğimiz içeceklerin başında geliyor. Çayınızı içtikten sonra posasını çöpe atmak yerine biriktirip, çiçeğinizin toprağına karıştırabilirsiniz. Böylece doğal gübre yapmış olursunuz. Bir diğer önerimiz ise kahve… Kahvenizi içtikten sonra telvesini bitkinizin toprağına karıştırırsanız hem doğal gübre yapmış olursunuz hem de bitkinizin böceklenmesini önlersiniz.

Muz kabuğu

Muz insanlar için olduğu kadar bitkiler içinde zengin bir potasyum kaynağıdır. Muz kabuklarını çiçeğinizin toprağına koyduğunuzda hem onu besleyerek daha hızlı büyümesini sağlıyor hem de böceklere karşı korumuş oluyor. Ancak muz kabuklarını hemen kullanmayacaksanız sineklenmemesi için buzdolabı poşetinde dondurucuda saklayabilirsiniz.

Kuru maya

Evinizde hamur işleri özellikle de poğaça, pide yapmayı seviyor musunuz? Çiçek ile ne ilgisi var diyebilirsiniz ancak hamur işlerinde kullandığınız kuru maya, çiçeklerinizin büyümesi için de kullanılabiliyor. Orkideleriniz hariç diğer saksı çiçeklerinize kuru maya ile on beş günde bir,  bakım yaparsanız büyüdüklerini göreceksiniz. Kabın içerisine koyduğunuz bir yemek kaşığı kuru mayayı, eriyecek şekilde su ile karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı çiçeklerinizin toprağına ilave edin ve onların nasıl büyüdüğünü gözlemleyin.