Kahve, geçmişten günümüze aroması ve lezzeti ile herkesi büyüleyen bir içecek. Yolculuğuna Coffea adlı bitkinin meyve çekirdeği olarak başlayan kahve, meyvesinden ayrıldıktan sonra farklı sıcaklıklarda kavrulup, değişik kalınlıklarda çekilerek bizlere ulaşıyor. Bütün bu işlemler ve kahve çekirdeğinin türü farklı damak zevklerine yönelik değişik tatlar sunuyor. Kahvenin tadını belirleyen en son ve en önemli aşama ise pişirme şekli. Birçok pişirme tekniğinin arasından öne çıkan demleme yöntemi, kahveyi yakmadan benzersiz tadını ortaya çıkarıyor. Filtre kahve elde etmek için uygulanan demleme yönteminde, kahvenin demlendiği ekipmanın ve süzüldüğü filtrenin özellikleri büyük öneme sahip. Kum saati şeklinde dikkat çekici dizaynı ve farklı özellikte filtre çeşitleriyle Chemex, günümüzde oldukça popüler bir kahve demleme sistemi markası. Evde gurme lezzetinde kahve hazırlamayı mümkün kılan Chemex kahve demleyici ekipmanlarını bu kadar özel yapan unsurlar nedir, sizin için araştırdık.  

Chemex Kahve Nedir?

Chemex, 1941 yılında Alman bir kimyager olan Dr. Peter Schlumbohm tarafından tasarlanıyor. Patenti kendine ait birçok icadı bulunan Dr. Peter Schlumbohm, Chemex kahve demleme seti ile sadece iyi bir kahve demleme ekipmanı değil, aynı zamanda şık bir servis gereci yapmayı amaçlıyor. Dr. Peter Schlumbohm kimyager olduğu için en iyi kahve lezzetine ulaşmanın yolu olarak kendi filtrelerini de üretiyor. Birçok ödül kazanan bu tasarım, ideal kahve demleme gereci olmasının yanı sıra estetik görünümü ve pratik kullanım imkanıyla da günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Pour over demleme yöntemi olarak anılan kahvenin üzerine sıcak su dökme tekniğini, Chemex ekipman çeşitleriyle evde rahatlıkla kendiniz uygulayabilirsiniz. Chemex kahve demleme sistemi, kahve çekirdeğinin barındırdığı aroma ve yağların ortaya çıkmasını sağlayarak eşsiz bir lezzet sunuyor. Markanın filtreleri ise kalın yapısı sayesinde uzun süreli demleme gerçekleştirerek zengin bir tada ulaşmanızı mümkün kılıyor. Ürünün şık tasarımı da servis esnasında hoş bir görünüm sağlıyor.  

Chemex Kahve Demleyicinin Özellikleri

Chemex kahve demleyicilerin en önemli özelliği borosilikat adı verilen malzemeden üretilmesi. Bir cam çeşidi olan borosilikat koku ve kimyasal tortuları absorbe etmeyerek kahvenin lezzetini kaybetmesini engelliyor. Bu sayede kahve demlerken her seferinde aynı benzersiz aromayı ve tadı yakalamanızı sağlıyor. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan markanın kahve demleyicileri ile soğuyan kahvenizi ocağın üzerinde ısıtmanız da mümkün oluyor. Chemex’in huni ya da kum saatine benzetilen farklı tasarımı, lezzetli kahve demlemek için gereken özelliklerin yanı sıra zarif ve şık bir görünüm de sunuyor.

Chemex Kahve Demleyici Modelleri 

Chemex kahve demleme sistemleri 3 farklı modelden oluşuyor. Chemex kahve makinesi adıyla da bilinen model, haznesindeki suyu kahve için gereken ideal sıcaklıkta ısıtıp, demleme işlemini kademeli olarak kendi gerçekleştiriyor. Makinenin ısı yayan plakası, 90 dakika boyunca çalışarak hazırlanan kahveyi yakmadan ya da tadını bozmadan sıcak tutuyor. Süre sonunda ise cihaz otomatik olarak kapanıyor. Markanın diğer iki modeli manuel filtre kahve demlemeyi tercih edenler için. Bu iki model arasında demleme şekli olarak herhangi bir fark bulunmuyor. Modelleri birbirinden ayıran temel özellik tasarımları. Ahşap tutacaklı Chemex, ikonik dizaynıyla en çok bilinen ve tercih edilen model. Modelin kum saati şeklindeki tasarımının ortasında bulunan ahşap tutacak, pratik kullanım imkanı sunuyor. Ahşabın etrafını saran deri parça ise zamansız, elegan bir görünüm oluşturuyor. Cam tutacaklı model ise ürünü daha rahat kavrayarak tutmanızı mümkün kılıyor. Modelin gövdesiyle aynı özellikte üretilen cam kulp, tasarımın şıklığına bütünlük katıyor. Bu iki farklı modelin değişik kapasite seçenekleri de mevcut. Ahşap tutacaklı model 3 cup, 6 cup, 8 cup ve 13 cup büyüklüğünde alternatiflere sahip. Cam tutacaklı modelin ise 3 cup, 6 cup, 8 cup ve 10 cup versiyonları bulunuyor. Modellerin kapasitesini ifade etmek için kullanılan her bir cup 150 ml’lik su ölçüsüne tekabül ediyor.    

Chemex Kahve Nasıl Yapılır?

Chemex kahve demleyici modelleriyle filtre kahve hazırlamak oldukça pratik ve kolay bir iş halini alıyor. Kahvenin tadını ve kokusu koruyarak ideal şekilde pişirmek için özel tasarlanan Chemex modellerini markanın kahve filtleriyle kullanmanız daha iyi sonuç almanızı sağlıyor. Chemex kahve filtresi kalın dokusuyla benzerlerinden ayrılan bir ürün. Özel fiberden imal edilen filtreler, kahve çekirdeğinde bulunan ve kahveye acı bir tat veren yağları tutarak hafif içimli kahveler yapmanızı mümkün kılıyor. Yuvarlak ve kare şekillerine sahip olan filtrelerin Chemex seti büyüklüğüne uygun olanlarını seçip, Chemex’in üst kısmına yerleştirerek kahvenizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.

  • Her şeyden önce kahve ekipmanlarını ısıtmanız daha lezzetli bir kahve hazırlamanız için önemli bir püf noktası. Bunun için filtreden biraz sıcak su geçirmeniz yeterli. 
  • Kahveyi filtre kağıdının tam ortasına yerleştirin. Kahvenin bu yöntem için orta incelikte öğütülmüş olması gerekiyor. 
  • Kullanılacak kahve ve su miktarı tamamen size kalmış durumda. Yalnız kahve ve su oranına dikkat etmek önemli bir ayrıntı. Bir gram kahve için 16-20 gram arası su eklemeniz tavsiye edilen oran. 
  • Kahvenizi filtreye koyduktan sonra yaklaşık 93 derece ( daha yüksek ısılar kahveyi yakabilir ) sıcaklıkta hazırladığınız suyun bir kısmını ( 60 – 80 ml ) üzerine dökün ve 20-25 saniye kadar bekleyin. 
  • Beklerken kahve yüzeyinde kabarcıklar oluştuğunu fark edeceksiniz. Bu işleme blooming adı verilir ve amacı kahvede bulunan karbondioksidin dışarı atılmasını sağlamaktır. Blooming işlemini uygulayarak kahvede acı tat olmasını engelleyebilirsiniz. 
  • Daha sonra kalan suyu, kademe kademe kahveye dökerek demleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Geriye filtreyi Chemex’ten çıkararak eşsiz lezzeti ve aromasıyla kahveyi servis etmek kalıyor.