Çeyiz, Anadolu’nun her bir köşesinde yüzyıllardır uygulanan en güzel geleneklerden biri olarak öne çıkıyor. Evlenme çağına gelen kızların, bin bir emekle işlediği havlular, örtüler, patikler ve yazmalar gibi çok sayıda tekstil ürününün olduğu çeyiz geleneği günümüzde de modernize olmuş haliyle devam ediyor. Eskiden çeyizin en değer verilen eşyası olan çeyiz sandıkları ve içine koyulanlar da günden güne değişiyor ve çok daha kapsamlı hale geliyor. Bugün yeni evlenenler için evlilik çeyiz listesi gibi listeler hazırlanıyor. Hatta bazı ailelerde erkek tarafı çeyiz listesi ya da kız tarafı çeyiz listesi gibi alınması gereken eşyaların iki tarafa bölüştürüldüğü planlamalar yapılıyor. Evin her odası için ayrıca mutfak ve banyoda olması gerekenler de listeler halinde hazırlanıyor. Gelin listesi evlenirken alınacaklar çeyiz listesi gibi çeşitli hazırlıklar ve planlamalar önceden yapıldıktan sonra ise alışverişe çıkılıyor.

Yüzyıllardır Bitmeyen Gelenek: Çeyiz Sandığı

Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kırsal kesimlerinde, günümüzde de yaşayan ve oldukça değer verilen bir gelenek olan çeyiz sandığı geleneği, bir kızın çeyizinin en özel parçası olarak tanımlanıyor. Genellikle ahşap ve el oyması olan birbirinden güzel çeyiz sandıkları, özel marangozhanelerde yaptırılıyor. Gelin kız evden çıkarken ya da bir gün öncesinde davul ve zurnayla alınan çeyiz sandığı, gelin evine gidiyor. Ve bu seremoniyi izlemek oldukça keyifli oluyor.

Eksiksiz Bir Çeyiz Listesi Nasıl Olmalı?

İyi ve eksiksiz bir çeyiz listesi hazırlamak için hazır olan şablonlar kullanılabiliyor. Evin tüm odalarının olduğu, tüm ihtiyaçların yazdığı gelin çeyiz listesi, evdeki çay kaşığından tuvalet fırçasına kadar oldukça kapsamlı şekilde hazırlanıyor. Bir evde ihtiyaç duyulan eşyaların tamamının düşünüldüğü çeyiz listesi detaylı kontrol edildiğinde ve bu listelere göre alışveriş yapıldığında, evin tüm ihtiyaçları bir kerede giderilmiş olmuyor. Bu nedenle yeni evlenen herkes bu detaylı çeyiz listesi üzerinden alışveriş yapıyor.

Mutfak Çeyiz Listesi Nasıl Olmalı?

Evin belki de en önemli kısmı olan mutfaklar için hazırlanan mutfak çeyiz listesi, listeler arasında en kalabalık ve en fazla ihtiyacın olduğu liste olarak öne çıkıyor. Tencere takımı, tava takımı, günlük yemek takımı, misafir yemek takımı, günlük kahvaltı takımı, misafir kahvaltı takımı, bardaklar, kadehler, nescafe fincanları, Türk kahvesi fincanları, günlük çatal bıçak ve kaşık takımı, misafir çatal bıçak ve kaşık takımı ve çaydanlık gibi ilk akla gelen ihtiyaçların bulunduğu çeyiz alışverişi listesi söz konusu mutfak olduğunda uzayıp gidiyor. Çeyiz listesi mutfak dendiğinde karşınıza bu nedenlerden dolayı oldukça uzun ve tüm detayların düşünüldüğü bir liste çıkıyor. Çünkü mutfak evin kalabalık yeri ve içinde çok fazla detay barındırıyor. Mutfakta kavanozlardan baharatlık setine, süzgeçten fındık ve ceviz kıracağına kadar ilk düşünülünce akla gelmeyen ama oldukça önemli olan ihtiyaçlarda şu şekilde sıralanıyor: Sarımsak ezeceği, rende, ceviz kıracağı, fındık kıracağı, limon sıkacağı ve benzeri…

Banyo Çeyiz Listesi Nasıl Olmalı?

Banyo çeyiz listesi ise çok detaylı gibi düşülmese de oldukça ayrıntılı hazırlanan listelerden biri. Banyoda kullanılan misafir havlusu, günlük havlu, yüz havlusu, el havlusu, ayak havlusu, katı sabunluk, sıvı sabunluk ve diş fırçalık gibi çeşitli ihtiyaçların yanı sıra ayrıntılı çeyiz listesi içinde bornoz takımları, hamam takımları ve duş içinde kullanılan çeşitli raflar da yer alıyor.

Yatak Odası Çeyiz Listesi Nasıl Olmalı?

Yatak odası çeyiz listesi geleneksel olarak kız tarafı tarafından hazırlanıyor ve alıyor. Adetlerimize göre yatak odasının hazırlanması ve eşyalarının hazırlanması kız tarafının sorumluluğunda olduğundan dolayı bu listeyi de genellikle kız tarafı hazırlıyor. Gelin çeyiz listesi olarak da adlandırılan bu listede nevresim takımları, danteller, yatak örtüleri, yastıklar, yorganlar, dekoratif ürünler, dekoratif yastıklar, yatak odası takımı, ayna, şifonyer ve etajerler ve halılar gibi çok sayıda tekstil ürünü ve eşya bulunuyor. Ayrıca yatak odası perdeleri de bu liste içinde yer alıyor. Kızın çeyiz listesi adıyla da anılan yatak odası listesi, alışverişi de en keyifli olan listelerden birisi olarak oldukça keyifli.

Eksiksiz Bir Çeyiz Listesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle çeyiz listesi eksiksiz olmayabilir. Genellikle ne kadar detaylı düşünürseniz düşünün atlanan ya da gözden kaçan ve sıklıkla kullanılmayan, ancak ihtiyaç duyulması halinde akla gelen eşyalar atlanabiliyor. Bu nedenle birden fazla çeyiz listesini incelemeniz, kendinize eksiksiz bir liste yapmanız için iyi bir fikir olabilir. Bu konuda internetten de destek alabilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken ihtiyaçlarınızın tamamını belirlemek. İhtiyaçlarınızı bir liste halinde yazdıktan sonra başka listelerle karşılaştırabilir ve çeyiz listesinde mutlaka olması gerekenler şeklinde eklemeler yapabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken sadece bir eşya bir listede yazıyor diye almak zorunda olmadığınız konusu. Çünkü çeyiz listeleri farklı şekillerde hazırlanıyor ve içinde çok fazla detay barındırıyor. Örneğin siz sadece kızartma tenceresi kullanmak istiyorsanız ve buna alışkınsanız sadece başka listelerde yazıyor diye bir fritöz almak zorunda değilsiniz. Ya da filtre kahve sevmiyor ve içmiyorsanız sadece listede olduğu için bir filtre kahve makinesi de almanıza da gerek yok. Eksiksiz bir liste için öncelikle kendi ihtiyaçlarını belirlemeli sonrasında kendi listenizde olmayan eşyalar için de bu eşyalara ne kadar ihtiyaç duyacağınızı ve tabi ki gerçekten kullanıp kullanmayacağınızı düşünmenizi tavsiye ederiz.