Bir çatı katınız var ve nasıl değerlendireceğinizi bilmiyorsanız eğer bu yazımız sayesinde sizlerde bir fikir edinebilir ve kendi tarzınıza göre çatı katınızı mükemmel bir hale çevirebilirsiniz. Geçmişte kullanılmayan eşyaların konulduğu, sadece ihtiyaç halinde girilen tozlu alanlar olarak kabul edilen çatı katları artık günümüzde var olan evler için çok özel bir alan olarak görülür. Çatı katı dekorasyonu hakkında bilmeniz gereken birkaç ipucuyla çok kolay bir şekilde sizlerde çatı katınızı harika bir alana dönüştürebilirsiniz. Özelliklede huzur bulabileceğiniz bir ortam oluşturmak için çatı katları mükemmel bir alandır. Kafanızı dinleyebileceğiniz, kitap okuyabileceğiniz ya da çalışabileceğiniz sakin ve size huzur veren bir ortam için çatı katınızı düzenleyebilirsiniz. Böylece tozlu, kirli ve eski eşyaların konulduğu bir alan olarak görülen çatı katları için bu tabuyu yıkabilirsiniz.

Mükemmel Bir Çatı Katı İçin

Çatı katınızı mükemmel bir hale getirmek için öncelikle alanı iyi bir şekilde tanımanız gerekir. İnternet üzerinden baktığınız ve beğendiğiniz örneklere göre hareket ederseniz ve alanınız o dekora uygun değilse hüsrana uğrayabilir ve zamanınızı boşa harcayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için bu yazı tam size göredir. Kendi alanınızı iyi tanıdıktan sonra ve ölçümlerinizi yaptıktan sonra önemli olan bir diğer detay ise alanı hangi amaçla kullanmak istediğinizdir. Çatı katları birçok farklı amaçla kullanılabilir. Kullanmak istediğiniz amaca ve alana uygun mobilya seçimleriyle çatı katınızı işlevsel bir oda haline getirebilirsiniz. 

Çatı Katı Yatak Odası

Çatı katını yatak odası olarak tasarlayabilirsiniz. Normal düz odalardan sıkıldıysanız eğer çatı katını yatak odasına çevirmek farklı bir hava katabilir. Üstelik son zamanların popüler bungalov evlerine karşı bir merakınız varsa çatı katınızı yatak odasına çevirmek size tam olarak bungalov hissi verebilir. Yatak odası dışında çatı katları gençlerinde sevdiği alanlardır. Eğer bir çocuğunuz varsa onun için bir genç odası olarak tasarlayabilirsiniz. Gençler için çatı katları hayal dünyalarını geliştiren bir alan olarak görülür. Aynı zamanda evin üst katı ve sakin bir alan olduğu için çocuğunuz için daha rahat bir ders ortamı sağlamış olursunuz. Erkek çocukları için basketbol potaları, kızlar içinde asma salıncak kurabilirsiniz. Böylece çocuğunuz ders çalışmaktan sıkıldığında eğlenebileceği bir alanada sahip olur. Çatı katları eğimli tavana sahip oldukları için aydınlatması önemlidir. Ama çatı katını yatak odası olarak kullanırsanız eğer aydınlatma konusunda daha rahat olabilirsiniz. Genel olarak çatı katlarında perde kullanımı tercih edilmez ama yatak odası olarak kullanırsanız eğer perde kullanımı önemlidir. Doğal ışık kaynaklarını çok etkilememek için stor perde tercih edebilirsiniz. Ama eğer büyük ve boydan uzanan bir pencereniz varsa odaya uyumlu açık renkte fon perdeler güzel bir hava katabilir. Dar çatı katı dekorasyonuna sahipseniz eğer dolap konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu durumda alanı daha çok daraltmamak için gömme dolap yaptırabilirsiniz. Gömme dolap yaptırma şansınız yoksa eğer ebatları daha küçük dolapları tercih edebilir ya da farklı bir odayı giyinme odası olarak tasarlayabilirsiniz. Böylece daha minimalist bir yatak odasına sahip olabilirsiniz.

Çatı Katı Oturma Odası

Çatı katı dekorasyon önerileri olarak bir diğer seçenek de oturma odası olarak kullanılmasıdır. Küçük bir oturma odası olarak çatı katları gayet uygun bir seçenektir. Böylece daha sade ve huzurlu bir ortam oluşturabilirsiniz. Çatı katı oturma odası için köşe koltuk takımları çok idealdir. Köşe takımının yanına birbirinden farklı tarz ve desende tekli koltuk ve puf seçenekleriyle alanı daraltmadan daha çok oturma alanı oluşturabilirsiniz. Orta sehpa ve alana ferahlık katan bir halıyla çok modern bir oturma odasına dönüştürebilirsiniz. Eğer yüksek bir tavana sahipseniz sarkan avize modellerini tercih edebilirsiniz. Böylece aydınlıktan daha çok yararlanabilirsiniz. Oturma odaları gün içinde vaktinizi çokça geçirdiğiniz, ayaklarınızı uzattığınız ve dinlendiğiniz rahat bir alandır. Bu yüzden oturma odaları huzur verici bir estetiğe sahip olmalıdır. Karmaşık ve yoğun bir oda sizi dinlenmekten alıkoyar. Karmaşık görüntüden kurtulmak için sade ve toplu bir çatı katı oturma odası için beyaz tonlarını tercih etmek çok doğru bir seçenektir. Beyaz çatı katları eğik tavan ve dar alanın boğuculuğunu atar. Daha ferah bir görünüme kavuşturulur. Bunun dışında ufak dekorlarla çok şık bir oda tasarlayabilirsiniz. Bitkiler, dekoratif aynalar, renkli yastıklar ve koltuk üzerine battaniye ile sıcak bir ortam oluşturabilir ve huzur dolu anların tadını çıkarabilirsiniz.

Çatı Katı Çalışma Odası

Çatı katı dekorasyon fikirlerine bir diğer örnek ise çalışma odası olarak kullanılmasıdır. Sevdiğiniz hobiler için, home ofis çalışmalarınız için çatı katlarını uygun bir çalışma alanı olarak tasarlayabilirsiniz. Eğer kitap okumayı çok seviyorsanız kitaplarınızın çokluğuna göre bir kitaplık, kitap okurken rahat bir şekilde oturabileceğiniz masa sandalye takımı ya da pencere kenarı bir koltuk tasarımı harika bir okuma alanı oluşturabilirsiniz. Aydınlatma olarak dekoratif renkli,çiçekli,yapraklı aydınlatmalar ile çatı katına farklı bir hava katabilirsiniz. Müzikle ilgileniyorsanız eğer sevdiğiniz müzik aletleriyle çatı katınızı bir müzik odasına çevirebilirsiniz. Duvarlara sevdiğiniz sanatçıların posterlerini asabilir ve renkli ışıklarla aynı zamanda bir club haline getirebilir, evinizde arkadaşlarınızda eğlenebileceğiniz bir ortam oluşturabilirsiniz. Örgü, geri dönüşüm gibi hobilerle uğraşıyorsanızda çatı katı odasına tam size uygun bir çalışma alanıdır. Odayı raflarla donatılabilir böylece kullandığınız malzemeleri düzenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Ortaya koyacağınız bir masa ile işlerinizi rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda yaptığınız işler için bir sergi alanı oluşturabilirsiniz. Çalışma odaları ne kadar düzenli olursa o ortamda o kadar çok verimli çalışabilirsiniz. Bunun için çatı katı çalışma odanızı ne şekilde kullanmak istiyorsanız ona uygun ev ve yaşam ürünlerini şeçebilir böylece düzenli ve tarzınıza uygun bir çalışma odasına sahip olabilirsiniz.

Çatı Katı Mutfak 

Çoğu kişi mutfağının geniş ve ferah olmasından yanadır. Ama bazı kişilerde ufak tatlı bir mutfağa sahip olmak ister. Eğer sizde tatlı bir mutfağa sahip olmak istiyorsanız çatı katınızı bir mutfağa dönüştürebilirsiniz. Özellikle çatı katınız bir terasa açılıyorsa terasda yapacağınız mangal partileriniz ya da oturup gökyüzünü izleyerek keyif yapacağınız anlar için çatı katınızı mutfağa dönüştürmek sizler için bir kolaylık olacaktır. Dar alanı daha geniş göstermek için mutfak dolaplarınızı beyaz ve bej tonlarını tercih etmek doğru bir seçimdir. Yeşil bitkiler ve renkli mutfak gereçleriyle  mutfağınıza renk katabilirsiniz. Duvarlara monte edebileceğiniz raflara kavanozlarınızı dizebilirsiniz. Aydınlatma olarak duvar aydınlatmayla farklı bir tarz oluşturabilirsiniz. Çatı katı mutfak önerisi için masa pek tercih edilmeyebilir ama mutfakta mutlaka masa olmalı diyorsanız eğer katlanabilir masalar ya da orta tezgah seçeneği ile bir masa oluşturabilirsiniz. Orta tezgah da rahatça yemek yiyebilmek için bar taburesi ve bar sandalyesi modellerini tercih edebilirsiniz. Böylece doğru alan kullanımıyla yine ferah ve tatlı bir mutfağa sahip olabilirsiniz. 

Mutlu Çatı Katları

Çatı katı dekorasyon örnekleri için birçok farklı fikir vardır. Sizde doğru bir dekorasyon ile çatı katlarını kendi tarzınıza ve bütçenize uygun bir şekilde tozlu odalardan şık, modern, güzel ve işlevsel bir hale dönüştürebilirsiniz. Dekorasyon yapmak hem rahatlatıcı hem de zevkli bir iştir. Bir çoğunuz ev içinde ufak da olsa bir değişiklik yapmaktan mutluluk duyar ve içinde yaşadığınız evi daha çok mutlu olacağınız bir alan haline getirmek için çok uğraşır ve kararsız kalabilirsiniz. Bu yüzden alanı iyi tanır ve uygun mobilya tercih ederseniz hayalinizdeki gibi bir çatı katı dekore edebilirsiniz. Böylece mutlu çatı katlarının tadını çıkarabilirsiniz.