Gıdaları pişirmek için kızartma, haşlama, sote ve ızgara gibi birçok yöntem mevcuttur. Her biri hazırlanan yemeğe ayrı bir lezzet ve tat katan pişirme yöntemlerinin bazıları ise uzmanlar tarafından çok da önerilmez. En çok tavsiye edilen ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak görülen, haşlama bile pişirilen gıdanın vitamin ve minerallerini eksilttiği için tam manasıyla fayda sağlayamıyor. Son yıllarda oldukça revaçta olan buharda pişirme ise gıdaların vitamin ve minerallerini koruyan en sağlıklı pişirme yöntemi olarak görülür. Et, balık, tavuk ve sebze gibi her türlü gıdayı buharda pişirmek mümkündür. Buharda pişirme yöntemini uygulamak için kullanımı oldukça pratik ve kolay olan pişirme aparatlarından faydalanabilirsiniz. Bunun haricinde elektronik buharda pişirme makinesi çeşitleri de vardır. Bu yazımızda sizler için buharda pişirme aparatlarının nasıl kullanıldığını göstereceğiz. Yazımıza bir göz atabilir ve bu sayede sağlıklı pişirme yöntemleri nasıl uygulanır öğrenebilirsiniz.  

Buharda Pişirme Nedir?

Gıdalar kızartıldığında ya da sotelendiğinde ekstra yağ kullanmak gerekir. Bu da kilo kontrolünü oldukça zorlaştırabilir. Aynı zamanda bu tarz pişirme yöntemleri birçok sağlık problemine de yol açabilir. En iyisi hiç yağ kullanmadan en sağlıklı şekilde gıdaları pişirmektir. Bu açıdan öne çıkan ve gıdaların suda haşlanmasıyla uygulanan haşlama yönteminin de birtakım sakıncaları mevcuttur. Her şeyden önce haşlama yaparken haşlanan gıdanın vitamin ve mineralleri suya karışır. Bu şekilde özellikle sebzeler bütün özelliklerini yitirmiş olur. Kolayca uygulayabileceğiniz buharda pişirme yöntemi ise gıdaların vitamin ve mineral değerlerini koruyarak daha sağlıklı yiyecek alternatifleri sunar. Eski bir pişirme yöntemi olarak yüzyıllardır Çin’de uygulanan buharda pişirme, gıdaları daha sağlıklı bir hale getirdiği gibi lezzetlerine de lezzet katar. 

Buharda Pişirmenin Faydaları Nelerdir?

Sebze ya da et ürünlerini buharda pişirmenin sayısız faydası bulunur. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir. Özellikle formuna dikkat eden ve sağlık durumundan dolayı özel bir perhiz uygulayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.
  • Buharda pişirme sayesinde sebzeler vitamin ve minerallerden oluşan besin değerlerini kaybetmezler. 
  • Buharda pişirme sırasında sebzelerde bulunan nişasta kırılır ve bu da sebzeleri ağızda dağılan bir yumuşaklığa kavuşturur. Özellikle bebekler için mama ya da çorba hazırlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
  • Bu yöntem, et ürünlerinin içindeki proteinin bozulmasını azaltır. 
  • Gıdaların doğal tatlarının pişirme işlemi sırasında korunmasını sağlar. Bu yöntem sebze ya da et olsun her türlü gıdanın lezzetine lezzet katar. Özellikle sebze yemekten hoşlanmayan kişilerin sebzeleri bir de buharda pişirmeyi denemelerini öneririz!
  • Buharda pişirme ile gıdaların rengi, kokusu ve görünümü bozulmayabilir. 
  • Pişirme işlemi sırasında yağ kullanmanıza gerek yoktur.
  • Buharda pişen gıdaların sindirimi daha kolay olur. Hazımsızlık ya da mide yanması gibi bir sorununuz varsa bu yöntemi deneyerek gıdaları pişirmeyi deneyebilirsiniz.  

Buharda Pişirme Nasıl Yapılır?

Buharda pişirme yöntemini uygulamak oldukça kolay ve pratiktir. Bu yöntem için bir adet tencere ve süzgece sahip olmanız yeterli olacaktır. Önemli olan pişirilecek gıdanın suyla temas etmemesidir. Bu yöntemde suyun kaynayıp buharlaşması ve bu buharla gıdaların pişmesi gerekir. Tencereye bir miktar su koymak ve su kısık ateşte kaynadıktan sonra buharının, üstüne konulan süzgeçteki gıdalara ulaşması gerekir. Kaynayan suyun buharının gıdalara tamamıyla nüfuz edebilmesi için tencerenin kapağını kapatmak en önemli noktadır. Bu yüzden buharda pişirme yöntemini uygularken sıradan bir süzgeç kullanmak zor olabilir. Süzgeç yerine buharda pişirme için özel üretilen buharda pişirme aparatlarını tencerenizle beraber kullanmanız işinizi daha kolaylaştıracaktır.  

Buharda Pişirme Aparatı Nasıl Kullanılır? 

Farklı boy ve ebattaki tencerelere uygun ölçülerden üretilen buharda pişirme aparatı buharda haşlama işlemini gerçekleştirmeniz için oldukça pratik bir üründür. Kolay bir şekilde tencerenin içine yerleştirilen ve çıkarılan buharda pişirme aparatı hayatınızı kolaylaştırdığı gibi kendiniz ve sevdikleriniz için birbirinden sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamanızı da mümkün kılar. Pişirme aparatını yerleştirmeden önce tencerenin içine bir miktar su koymanız gerekir. Su, aparata ve içine koyacağınız sebzelere kesinlikle ulaşmamalıdır. Tencereye koyacağınız su miktarını bu noktayı dikkate alarak ayarlayabilirsiniz. Sonra pişirmek istediğiniz gıdaları aparatın içine dizip tencerenin kapağını kapatmanız yeterli olur. Yalnız pişirme işlemi sırasında tencerenin kapağı sık sık açılmamalıdır. Aksi halde gıdaların buharda pişme süresi uzayabilir.  

Buharda Sebze Pişirme Aparatı Nasıl Kullanılır? 

Et, tavuk ve balık gibi gıdaların yanı sıra sebzeleri de buharda pişirme yöntemi ile haşlayabilirsiniz. Oldukça sağlıklı olan bu yöntemle hem sebzelerin besin değerini koruyabilir hem de lezzetlerini artırabilirsiniz. Buharda sebze pişirme aparatını sebzeler için de her zamanki şekilde kullanmanız mümkündür. Tencereye kaynamak üzere konulacak bir miktar su ve suyun ulaşamayacağı şekilde tencere içine yerleştirilecek bir adet buharda pişirme aparatı yeterlidir. Yalnız sebzeleri buharda haşlamadan önce ufak dilimler halinde kesmeniz daha eşit şekilde ve daha kısa sürede pişmelerini sağlar. Bu durumu göz önünde bulundurarak lezzetli ve ağızda dağılan yumuşaklıkta sebzeler haşlayabilirsiniz. Kabak, kereviz, patates, brokoli, patlıcan, taze fasulye, pancar ve enginar gibi aklınıza gelebilecek her türlü sebzeyi buharda pişirme yöntemiyle hazırlayabilirsiniz. Sebze haşlarken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise beraber haşlanacak sebzelerin pişme süresidir. Bazı sebzeler daha çabuk bazıları ise daha uzun sürede pişer. Pişme süreleri aynı olan sebzeleri birlikte pişirmenizde bir sakınca yoktur. Eğer farklı sürede pişen sebzeleri bir arada haşlamayı düşünüyorsanız da geç pişenleri daha ufak parçalara bölerek eşit sürede pişmelerini sağlamanız mümkündür. 

Buharda sebze ya da et pişirirken kaynama suyuna çeşitli baharatlar ve otları atarak yemeğe daha aromatik bir tat katabilirsiniz. Su kaynadıkça ortaya çıkan buhar baharat ve otların lezzetini yemeğe taşıyarak enfes bir koku ve tat sağlar.      

Buharda Pişirme Aparatı Nasıl Açılır? 

Katlanır açılır yapısından dolayı genellikle farklı boydaki birçok tencereye uyumlu olabilen buharda pişirme aparatının takılması kadar çıkarılması da oldukça kolaydır. Öncelikle pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tencereyi ocağın üstünden alıp bir kenara ılımaya bırakmanız gerekir. Tencere biraz ılıdıktan sonra kapağını açıp aparatın orta kısmında bulunan kulptan tutarak aparatı tencerenizden çıkarabilirsiniz. Her ne kadar katlanır yapısı birçok farklı ölçüde tencereye uyum sağlasa da yine de buharda pişirme aparatı satın almadan önce ürünün ve tencerenin ölçülerine dikkat etmekte fayda vardır. Açık haldeyken çapı 28 cm olan bir aparat en az 19 cm çapındaki tencereler için ideal olacaktır. Genellikle paslanmaz çelikten imal edilen buharda pişirme aparatları ısıya karşı da oldukça dayanıklı yapıdadır. Söz konusu aparatın temizliği olduğunda ise bazı modeller bulaşık makinesinde yıkanırken bazı modelleri elde temizlemek gerekebilir. Bu noktaları göz önünde bulundurarak ihtiyacınız ve beklentilerinize uygun bir model seçebilirsiniz. Tencerenin ölçülerine uygun bir aparat bulmakla uğraşmak istemiyorsanız buharda pişirme tenceresi çeşitlerine göz atabilirsiniz. Bu tencereleri satın aldığınızda buharda pişirme aparatı da yanında gelir. Böylece bu tencerelerle ekstra bir aparat satın almadan buharda pişirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.