Bembeyaz mis kokulu çarşaflarda huzurlu, mutlu bir uykudan daha güzel ne olabilir? Çarşaflarınızın beyazlığını koruması dikkat edilmesi gerekenler olduğunu unutmayın. Şimdi kısaca bunlara bir göz atalım…

Beyaz çarşaflar çok şık ve güzeldir ancak bakımı da zordur. Öncelikle bilmelisiniz ki beyaz çarşaflarınızı sık sık değiştirmelisiniz. Nevresim değiştirme sıklığını genelde ortalama bir hafta olarak düşünebilirseniz ancak beyaz nevresim takımları için bu uzun bir süredir. Beyaz çarşaflarınızı en geç 3-4 günde bir değiştirmelisiniz. Böylece ter lekesi gibi lekelerin oluşmasını en aza indirmiş olursunuz.

Makinenizi fazla doldurmayın

Leke deyince dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta daha akla geliyor. O da makyajlı olarak yatağa girmemek… Akşam silmeye üşendiğiniz makyajınızla yatağınıza yatarsanız bembeyaz çarşaflarınızı lekelemiş olursunuz. Ayrıca yatakta bir şeyler yiyip içmek, saç taramak da doğru değil.

Koyu renk nevresimlerde çok fazla dikkatinizi çekmeyecek olan lekeler bile beyaz çarşaflarda hemen göze batıyor. Bu nedenle en küçük lekeyi gördüğünüz anda hemen müdahale etmelisiniz. Aksi halde leke daha derinlere işliyor ve çıkartmak da zorlaşıyor. Beyaz çarşafların ilk günkü beyazlığını korumak ve üzerindeki vücut kalıntılarının yaratabileceği yağdan kurtulmak için sıcak suda yıkanmaları, hatta mümkünse bir gece önceden ıslatılarak bekletilmeleri gerekiyor.  Asla yapılmaması gereken şey ise diğer çamaşırlarla birlikte yıkamak…  Beyaz çarşaflarınızı mutlaka bir arada yıkayın ve makinenizi fazla doldurmayın. Çünkü küçük parçaların aksine, çarşaflar yüzeyi büyük kumaşlar olduğundan makineyi iyice doldurduğunuzda çamaşır kazananında dönecek ve temizlenecek boşluğu bulamaz. Bu yüzden çok doldurmadan çalıştırmak daha doğrudur.

Beyaz çarşaflarınızdaki lekeleri nasıl çıkarabilirsiniz?

Beyaz çarşaflarda en çok can sıkan lekelerin başında; sarı lekeler geliyor. Ne yaparsanız yapın, bazen bu lekelerin önünü alamayabilirsiniz. Öncelikle bilmelisiniz ki sarı lekeler için asla çamaşır suyu kullanmamalısınız.  Çamaşır suyu lekeyi koyulaştırmakla kalmıyor çarşafınızın zedelenmesine de neden oluyor. Eğer lekenizin kaynağını bilmiyorsanız sıcak su kullanmamalısınız çünkü sıcak su özellikle kan lekesi gibi bazı lekelerin daha derine işlemesine neden oluyor. Bu nedenle önce lekenin kaynağını bilmeli daha sonra temizleme işlemine geçmelisiniz.

Beyaz sirke ve limonun etkisi

Beyaz sirkenin iyi bir leke çıkartıcı olduğunu unutmayın. Beyaz çarşaflarınızda sarı lekeler varsa beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz çarşaflarınızı makineye atmadan önce lekenin üzerine beyaz sirke dökün ve çamaşırı çitileyin. Ardından makineye atın. Yıkamanın ardından çarşaflarınızdaki lekenin çıktığını göreceksiniz.

Beyaz çarşaflarınızdaki sarı lekeleri çıkartmanın bir başka yolu ise limon suyu ve tuz. İki limonun suyunu sıkın ve tuz ile karıştırdıktan sonra üzerine ılık su ekleyin. Beyaz çarşaflarınızı bu karışım içinde yaklaşık 1 – 2 saat kadar bekletin. Daha sonra durulayın ve makinenize atın yıkama işlemi bittiğinde güneş alan bir yerde kurutun.