Dekorasyonun en önemli unsurlarından biri aydınlatma. Salonlar, yatak odaları ve mutfak gibi evin her alanında farklı modelleri kullanılan aydınlatma ürünlerinin seçimine, söz konusu banyolar olduğunda çoğu zaman diğer alanlar kadar özen gösterilmiyor. Aslında gün içinde hem kişisel bakım hem de hijyen ihtiyacı için sık sık ziyaret ettiğimiz banyoların uygun modellerle aydınlatılması kullanışlı, ferah ve şık bir ortam yaratmak adına büyük öneme sahip. Bu yüzden seçilecek aydınlatmanın modeli, banyonun hangi bölümünde kullanılacağı ve tasarım özellikleri gibi ayrıntılarını, dekoratif ve şık bir banyo için mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Tavan Aydınlatmaları İle Ferah Bir Ortam Yaratın

Genellikle banyolar penceresiz ve karanlık olarak tasarlanan mekanlar. Buna rağmen en çok ışığa ihtiyaç duyulan yerler de banyolar. Günlük bakımınızı uygularken, duş alırken ya da makyajınızı yaparken doğru ve yeterli oranda aydınlatılmış bir banyo gerekiyor. Bu sebeple öncelikli olarak uygun bir banyo tavan aydınlatma modeli seçmek önemli. Her şeyden önce banyoda genel aydınlatma olarak nasıl bir ışık kullanılması gerektiğine karar vermeniz gerekmekte. Bu konuda banyolarda sarı ışık yerine beyaz ışığı tercih etmenizi öneriyoruz. Özellikle makyaj yapmak için banyoyu kullanıyorsanız seçiminiz mutlaka daha aydınlık bir ortam sağlayan beyaz ışıktan yana olmalı. Banyonun genel görünümü üzerinde etkili olan tavan aydınlatmalarının birçok seçeneği mevcut. Seçim yaparken banyonun büyüklüğü ve banyonun duvar ve fayans rengi önem kazanıyor. Küçük, aynı zamanda açık tonlarda dekore edilmiş bir banyonuz varsa güçlü ışık yayan tek bir tavan aydınlatması ihtiyaç duyulan yeterli ışığı sağlayabilir. Geniş bir banyonuz varsa ya da banyonuza koyu renkler hakimse birden fazla ışık kaynağı kullanmanız gerekiyor. Tavanda çok sayıda gömme spot lamba kullanarak da geniş banyolar için güçlü ışık sağlayan bir çözüme ulaşabilirsiniz.  

Aplik Modelleriyle Şıklığı Detaylarda Yakalayın

Banyolar için genellikle tek bir aydınlatma yeterli olmaz. Tavanda kullanılan genel aydınlatmaların yanı sıra mutlaka bölgesel aydınlatma seçeneklerine de banyo dekorasyonunda yer vermeniz gerekiyor. Özellikle aynanın asıldığı duvar ve çevresinde mutlaka yer alması gereken aydınlatma ürünleri, kişisel bakım rutininizi ve makyajınızı detaylı bir şekilde yapmanızı sağlıyor. Bunun için genellikle, görünüm açısından birçok farklı seçeneğe sahip olan aplik modelleri kullanılıyor. Yalnız aplik modeli seçiminden önce önem vermeniz gereken konu; aplikleri aynanın neresinde konumlandırmanız gerektiği. Her ne kadar sıklıkla bu şekilde kullanılsa da biz, banyo ayna üstü aydınlatma modelleri tercih edilmeyebiliyor. Bunun en önemli nedeni ise aynanın üstüne yerleştirilen aplikler, yüzünüze gölge düşmesine neden olduğundan aynada kendinizi detaylı bir şekilde görmenizi zorlaştırıyor. Bunun yerine aplikleri aynanın iki tarafına da uygulamayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle net bir şekilde yüzünüzü görerek makyaj, bakım ve tıraş olmak gibi işlerinizi halledebilirsiniz. Banyolarda çoğu zaman dolaplar ve aynalar bir arada kullanılabiliyor. Bu tarz aynalı dolaplar için banyo dolabı üstü aydınlatma modellerini seçebilirsiniz. Yalnız yüzünüze gölge düşmemesi için seçtiğiniz dolap üstü aydınlatmanın uzun olması şart. Dolap üstüne ya da duvara monte edebileceğiniz bu modellerin, aynanız ya da dolabınızla orantılı bir uzunluğu sahip olması gölgelenme sorunu yaşamadan aynayı kullanmanızı sağlıyor. Banyolarda yerel aydınlatmayı duş alanında da kullanmak mümkün. Özellikle duşakabin içinde niş bulunuyorsa bu kısma yerleştirilecek aydınlatma ürünlerini, hem ışık kaynağı hem de şık bir görünüm olarak tercih edebilirsiniz.   

Birbirinden Estetik Aydınlatma Modelleriyle Tarzınızı Yansıtın

Banyo aydınlatma modellerini sadece ışık kaynakları olarak görmemek lazım. Aydınlatma modelleri aynı zamanda banyonuza şıklık katan unsurlar. Birbirinden estetik aydınlatma modellerini banyonuzun ve haliyle sizin tarzınızın bir yansıması olarak tercih edebilirsiniz. Genellikle banyo tavanında glob lambalar ya da gömme spotlar kullanılıyor. Ama bunlar haricinde de değişik modelleri banyonuza daha hoş bir görünüm kazandırmak için seçebilirsiniz. Özellikle sarkıtlar banyonuz için tercih edebileceğiniz farklı modeller arasında bulunuyor. Şık ve modern sarkıt modellerini banyonuzun tavanında kullanarak yaratıcı ve sıradışı bir görünüm yakalayabilirsiniz. Banyonuzda kullanmak üzere avizeleri de tercih edebilirsiniz. Banyoda hiç avize olur mu demeyin! Özellikle klasik tarzda döşenmiş bir banyoya sahipseniz şık bir avize modeliyle dekorasyonun bütünlüğünü tamamlayabilirsiniz. Duvarlarda kullanılan aplik modellerini de banyonuzun tarzına göre seçebilirsiniz. Klasik bir görünüm için abajurlu, mumlu ya da taşlı aplikleri, modern bir görünüm için de cam ve metal detaylarla süslenmiş geometrik aplik modellerini kullanabilirsiniz. 

Ufak Dokunuşlarla Banyonuzda Işıl Işıl Bir Görünüm Oluşturun

Tavan aydınlatma modelleri ve aplikler dışında banyonuzda kendinden aydınlatmalı eşyalara yer vererek de ışıl ışıl hoş bir ortam oluşturabilirsiniz. Bunun için ışıklı ayna modelleri en ideal seçeneklerden biri. Etrafında ampuller bulunan ve kulis aynası olarak da adlandırılan modeli, banyo aynası olarak kullanabilirsiniz. Ya da LED ışıklandırmayla çevrelenmiş ayna modellerini banyonuz için tercih edebilirsiniz. Kare, dikdörtgen, daire ya da daha farklı formlarda üretilen bu ayna modelleriyle hem bakımınız için gerekli olan ışık kaynağına hem de şık ve dekoratif bir aydınlatmaya sahip olabilirsiniz. LED aydınlatmaları banyo dolabı aydınlatma modeli olarak da kullanmanız mümkün. Kolay bir şekilde banyo dolabınıza monte edebileceğiniz LED aydınlatmalarla dolap ve çevresini ışıklandırabilirsiniz. Banyonuzda bulunan nişlere de LED aydınlatmalar yerleştirerek hoş bir görünüm elde edebilirsiniz.