Yazın bolca vakit geçirilen bahçeler, toprak ve doğayla bütünleşme imkanı sunmanın yanı sıra temiz havanın etkisiyle de canlandırıcı ve rahatlatıcı bir ortam halini alıyor. Havaların soğumasıyla birlikte ise bu imkanlar, her tarafı camlarla kaplı özel kış bahçelerine taşınıyor. Bahçe içine ya da evin veranda gibi bahçeye açılan bölümlerine uygulanan kış bahçesi bir yandan soğuktan korurken bir yandan da bahçe ortamını kış aylarında da yaşama olanağı tanıyor. Peki kış bahçesi için mutlaka bahçeli müstakil bir evinizin mi olması gerekiyor? Tabii ki hayır! Çok katlı binalarda bulunan balkonlar ya da teraslar da kış bahçesine dönüştürülmeye oldukça müsait mekanlar. Üstelik balkonlara uygulanan kış bahçeleri maliyet açısından da gayet makul. Büyük ya da küçük fark etmeksizin balkonunuzu ufak dokunuşlarla kış bahçesine çevirebilirsiniz. Bu şekilde soğuk havalarda dört duvar arasına sıkışmak yerine, kendi tarzınıza uygun dekore ettiğiniz balkonunuzda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Kış Balkonu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış balkonu hazırlarken her şeyden önce balkonunun soğuk hava şartlarına karşı uygun koruma sağlayan bir sistemle kapatılması gerekiyor. Seçilen sistemin güneş ışığını ve manzarayı kapatmaması da önemli. Bu sebeple tercihiniz cam modellerden yana olsun. Özellikle sıcak havalarda tamamen açabileceğiniz katlanır cam balkon modellerini uygulayarak yaz aylarında da balkonunuzdan faydalanabilirsiniz. Cam balkonun soğuk havalarda yeterli korumayı sağlayabilen özel yalıtımlı camlardan olması da konforunuz için gerekli unsurlar arasında. Kış balkonu modelleri uygulanırken düşünülmesi gereken diğer bir nokta da balkonun ısınma yöntemi. Isınma yöntemi olarak eğer durumunuz müsaitse balkona fazladan bir adet radyatör konumlandırabilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa daha pratik bir yöntem olarak elektrikli ısıtıcıları tercih edebilirsiniz. Balkonu nasıl kapatıp, ısıtacağınıza karar verdikten sonra geriye en eğlenceli kısım kalıyor; kış bahçesi dekorasyonu. Kendi zevkiniz doğrultusunda balkonu dekore ederken unutmamanız gereken eşyalarınızı bahçe ortamını yansıtan modeller arasından seçmek. 

Kış Balkonu Mobilyaları İçin Pratik Fikirler

Kış balkonu için mobilya seçerken öncelikle dikkate almanız gereken konu; balkonun büyüklüğü. Küçük bir balkonunuz varsa bir masa ve sandalyelerle balkonun mobilya ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Büyük balkonlarda ise geniş ve rahat koltuklar tercih edebilirsiniz. Aslında mobilya seçimini sadece balkonun büyüklüğüne indirgememek lazım. Balkonun kullanım amacı ve beklentileriniz de seçim yaparken yol gösterecektir. Mesela küçük bir balkonunuz varsa ama sandalyede oturmak yerine daha rahat ve konforlu bir şekilde balkonun keyfini sürmek istiyorsanız; küçük ebatlarda bir koltuk ya da sedir kullanabilirsiniz. Son zamanlarda oldukça revaçta olan paletlerden koltuk yapma yöntemini de kendiniz uygulayabilirsiniz. Gayet konforlu bir oturma alanına sahip olmanızı sağlayan bu yöntem, aynı zamanda maliyet açısından da yüzünüzü güldürüyor. Masa yerine ufak bir sehpa da küçük balkonlar için ideal olabilir. Alt kısmına tekerlek monte ederek yine paletleri sehpa olarak değerlendirebilirsiniz. Genellikle içine dergi, kitap ya da çiçek gibi eşyalarınızı koymak için balkonda kullanabileceğiniz dekoratif ahşap kasa modellerinin büyük ebatta olanlarını ters bir şekilde yerleştirerek sehpa olarak kullanabilirsiniz. Kış balkonu mobilyaları arasında raflar da oldukça önemli bir yere sahip. İhtiyaç duyulan eşyaları ya da sadece dekoratif amaçla kullanılan objeleri koymak için gereken duvar rafı çeşitleri aynı zamanda alandan tasarruf etmenizi de sağlıyor. İsterseniz birkaç tane ahşap plaka ve bir halat yardımıyla kendi rafınızı da yapabilirsiniz. Ya da daha kolay bir yöntem olarak hasır sepetleri, taban kısımlarından duvara monte ederek doğal ve dikkat çekici bir görünüme sahip raflara kavuşabilirsiniz.    

Dekoratif Objeleri ve Aksesuarları Unutmayın

Evlerde olduğu gibi kış balkonu dekorasyonunda da çeşitli objeler ve aksesuarlar küçük dokunuşlarla ortamın atmosferini değiştiriyor. Kış balkonu dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tercih edilecek dekoratif objelerin şık görünümlerinin yanı sıra kullanışlı ürünler olması. Malum ne kadar büyük olsalar da balkonlar evin diğer alanlarına göre daha dar. Bu yüzden dekorasyonda fazla eşya kullanımı, balkonu dinlendirici bir mekan yapmak yerine göz yoran kullanışsız bir alan haline getirebiliyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi kış bahçesinde dekoratif bir unsur olarak kasaları tercih edebilirsiniz. Hasır sepetler ve dekoratif kutu çeşitleri de gerekli eşyaları koymak için şık bir seçim. Kış balkonunu geceleri aydınlatmak için LED ışıkları tercih edebilirsiniz. Uzun kablolu LED ışıkları duvarlarda, tavanlarda ya da varsa balkon demirlerine dolayarak kullanabilirsiniz. Kokulu dekoratif mumlar da hem estetik hem de dinlendirici aydınlatma seçenekleri arasında. Küçük dekoratif fenerlere yerleştirebileceğiniz tealight mumlar da geceye güzellik katıyor. Balkon duvarları dekoratif obje kullanımı için en uygun yüzey. İstediğiniz objeleri bu duvarlara asarak hoş bir görünüm elde edebilirsiniz. Örneğin, makrome duvar süslerini kullanarak ortama sıcak ve bohem bir görünüm kazandırabilirsiniz. Ahşap ya da metal rüzgar çanları da kış balkonu için tercih edebileceğiniz dekoratif objeler arasında. 

Doğayı Balkonunuza Taşıyın

Kış balkonu dekore ederken olmazsa olmazlar arasında tabii ki çiçek ve bitkiler bulunuyor. Kış balkonunda mutlaka yer alması gereken bitkiler hem hoş bir görünüm oluşturuyor hem de doğayı balkonunuza taşıyor. Balkon düzenleme yaparken yapay çiçekler de kullanabilirsiniz. Gerçeğinden ayırması oldukça güç olan birbirinden farklı çiçekler sizi bakım derdinden de kurtarıyor. Buna rağmen gerçek bitkilerin kullanılmasını her zaman öncelikli olarak tercih etmekte fayda var. Kokusu, görünümü ve onlarla ilgilenirken geçireceğiniz zaman eminiz ki size iyi gelecektir. Ayrıca çiçekleri yerleştireceğiniz dekoratif saksı çeşitleri de kış balkonunuza hoş bir görünüm kazandıracaktır.