Yazlık bahçeleri doğal olarak güzeldir, ancak kış boyunca bakımsız kaldıktan sonra biraz düzenlenmeye ihtiyaçları olur. Bahçeniz yaz boyunca farklı yaşlardan, çocuklu veya çocuksuz konuklarınıza ve farklı ihtiyaçlara ev sahipliği yapar. Yazlık bahçesi dizaynı nasıl olmalıdır diye merak ediyorsanız, önerilerimize göz atın.

Yazlık bahçenizin temel bazı noktalarında yapacağınız düzenlemeler, bahçe dekorasyonuna hem pratik hem de şık detaylar katar. Yazın kullanıma hazır hale geldiğinde mangal sefalarıyla, barbekü partileriyle, çay davetleriyle ön plana çıkan bahçeniz, bu yaz şıklığıyla da kendinden söz ettirebilir. Nasıl mı?

Bölümlendirin

Büyüklüğü ne kadar olursa olsun, bahçenizin her köşesi ilgiyi hak eder. Bahçeniz genişse ve kullanılmayan köşeleri varsa, bu köşelerde irili ufaklı taşlar, yan yana dizilmiş minik saksı gibi objelerle dekoratif bir sınırlandırma yapabilirsiniz. Objelerin yanı sıra küçük çitler de kullanabilir, böylece ayrı kullanım alanları belirleyebilirsiniz. Evinizin salonunda ayırdığınız bir okuma köşesi gibi, bahçenizin bir bölümünü de bir oturma alanı olarak dizayn edebilirsiniz. Hasır puflar ve minderler kullanabilir, küçük bir sehpaya yer verebilirsiniz.

Özellikle küçük çocuklarınız, torunlarınız veya sık gelen misafirleriniz varsa, bölümlendirme yapmanız işinizi kolaylaştırır. Çocuklar her ne kadar bütün bahçede oynamaktan zevk alacak olsalar da sınırlandırılmış bir oyun alanına zaman zaman ihtiyaç duyulur. Böylece çocukları yönlendirmek ve oyun bitiminde toparlanmak kolaylaşır. Tamirat, seramik, ahşap boyama gibi alanlarda hobileri olan aile üyeleriniz varsa, onların köşelerini de ayrıca belirlemek bahçenin ortak yaşam alanı olarak kullanılmasında pratiklik sağlar.

Yazlık bahçeniz küçükse, önceliğiniz zeminin rahat kullanımı için dağınıklıklardan kurtulmak olsun. Daha az yer kaplayan sandalyeler, yerde ve sehpalarda biriken eşyaları toparlayacak olan açık raflar size epey hareket alanı sağlar. Kazandığınız alan sayesinde dağınıklık olmadan gezinilebilecek, oyun kurulabilecek, oturulabilecek bir yaşam alanı açılır.

Dağınıklıklar Bir Köşeye!

Yazlık bahçelerinin baş köşesinde duran hortumlar, tırmıklar, bahçe süpürgeleri, plastik eşyalar sizi farkında olmadan tatil havasından uzaklaştırır. Yazlıklar bazen kısa tatillerde, bazen de birkaç aylık zamanı geçirmek için gelinen ikinci evimizdir ve günlük hayat rutini yazlıklarda da devam eder. Hatta ilk yerleşme faslı bittikten sonra, açık hava kullanımının getirdiği ekstra iş yükü bile günlük rutine katılır. Yazlık hayatının yorucu hale gelmesi bile ihtimaldir! Deniz kenarı veya yayla evi gibi farklı konseptlerde olabilen ama kısaca yazlık olarak adlandırılan bu evler, farkında olmadan bizi yoran işler de gerektirir. Bunların getireceği dağınıklığın günlük hayatınıza yayılmasına izin vermeyin ve yazlığın sadece keyfini çıkarmayı gözetin. Bunun için de ilk ihtiyacınız, eşya dağınıklığını önlemek!

Bahçe, temizlik, açık havada yemek hazırlıkları için kullanılan tüm eşyalar ortada göründükçe kendinizi bir tatil ortamında hissetmeniz de zorlaşır. Dağınıklığı ortadan kaldırmaya odaklanın. Elinizin altında olması gereken eşyalarınız için dekorasyon stili oluşturacağınız şık örtüler kullanmaktan çekinmeyin. Şık bir hasır kutu veya etrafını yapay çiçeklerle süsleyeceğiniz bir saklama köşesi, yazlığınızda iş yapmayı değil, şıklığın ve keyfin ön planda olduğu bir dekorasyon ruhu katar. Yazlığınız, sizin tüm yılın yorgunluğunu atmak için geldiğiniz mekânınız. Bu evin bir keyif mekânı olduğunu vurgulayacak dekorasyon stili, sizin de havanızı değiştirir.

Mangalın Yıldızı Olun

Yazlık bahçelerinin en büyük keyiflerinden biri, akşamüstleri başlayan mangal sefaları. Yazlığınıza yerleştikten, işleri toparladıktan sonra, artık dinlenmeye ve yazlık bahçenizin keyfini çıkarmaya sıra gelmiştir. Beslenme alışkanlıklarına göre ister et ister sebze çeşitleriyle hazırlansın, mangal ve barbekü aslında yazlık keyfinin bir simgesidir. Bu keyfe sıra geldiğinde, yazlığın balkonu veya terası da bahçe görevi görür. Mangalınızı nerede yapıyorsanız yapın, kendinizi çok özel bir mekânda hissetmek sizin elinizde.

Yazlık ortamının rehavetiyle, sofra düzeni bazen göz ardı edilebiliyor. Ev işlerinin, açık havaya dair tüm işlerinin verdiği tatlı yorgunluk, bazen akşam yemeklerini geçiştirmeye sebep oluyor. Bazı akşamları ise davet havasıyla, şıklığı ön plana çıkaracak şekilde yaşamak aslında yorucu değil. Ortamınıza farklı bir hava katacak birkaç küçük ekleme, mangal zamanı geldiğinde sadece farklı bir yemek hazırlama aktivitesi değil, kendinize özel bir yemek daveti hazırlamak gibi etki sağlar. Birkaç mumluk; 1-2 şamdan, dekorasyon trendlerine uygun birkaç tabak ve bir vazo yapay çiçekle, mangal telaşının yaşandığı sofranıza bambaşka bir hava katabilir, yemeğin içeriğine bakmaksızın, akşamın keyfini çıkarabilirsiniz.

Farklı Bitkileri Ön Plana Çıkarın

Yazlık bahçesinin kendisi başlı başına bir görselliktir ancak bitki çeşitlerini ayrı ayrı ön plana çıkarmak da mevcut olanın üzerine yeni bir soluk getirir. Kendi amatör peyzaj mimarinizi oluşturmak için öncelikle mevcut bitkilerinizi gözden geçirin. Bahçenizde doğal olarak yetişen çiçeklerin etrafına ahşap çubuklarla pratik bir vazo görüntüsü oluşturabilir, farklı uygulamaları kendiniz geliştirebilirsiniz. Çimenler dışında fazla bir bitki örtünüz yoksa üzülmeyin. Ağaçlara süsler asabilir, bahçe dekorasyonunuzu tamamlayıcı aksesuarları bitkilerle bir araya getirmeyi deneyebilirsiniz.

Yazlık bahçenizin bir kısmında ekim-dikim yapıyorsanız, bu bölümün düzenlemesine de ayrı bir zaman ayırmak iyi fikirdir. Rengarenk çitler, sembolik bir giriş kapısı ve kendi boyayacağınız bir tabela, ekim-dikim alanınızın sınırlarını vurgular. Miktarı ne olursa olsun, sevgiyle yetiştirdiğiniz sebzeleriniz, bahçenizin görsel düzenlemesinden pay almayı da hak ederler. Ekim-dikim alanınızda da göze hoş gelecek dokunuşları hesaba katın. Sebzeleriniz için kendi ellerinizle boyayacağınız isimlikler ve minyatür tabelalar sadece onların sınırlarını belirlemekle kalmaz, bahçenize eğlenceli bir hava da katar.

Stil sahibi bir yazlık bahçesine sahip olmak zor değil. Zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz bahçeniz için birkaç dokunuş yeter.