Aylarca süren hazırlıklardan sonra nihayet bebeğinize kavuştunuz. Şimdi zaman doya doya çocuğunuzu sarma, sevme zamanı… Ya da bebeğinizi kucağınıza almak için gün sayıyorsunuz, binbir çeşit hayaliniz yanınızda hazırlık yapmaya çalışıyorsunuz. Özellikle bebeğinizle geçireceğiniz ilk yıl için fonksiyonel öneriler sizler için hazırladık.

Annelik dünyanın en zor işlerinden biri, kesin! Bu zorluğu duygusal boyutu, hamilelik, hormonlar vs. yanında genellikle anneyle daha çok zaman geçiren bebeğin verdiği fiziksel yorgunluk. Bu fiziksel yorgunluğu biraz olsun azaltmak için bebeğinizle ilgili eşyalar konusunda bakın neler yapabilirsiniz:

Alt değiştirme konusu

Bebeğinizin uzun süre altında bezinin olacağını düşünürsek, alt değiştirme işi toplamda oldukça fazla sayıda yaptığınız bir eylem olacak. Kucağınızda bebeğiniz sürekli eğilip alt değiştirip yeniden kucağınıza alıp kaldıracaksınız yavrunuzu. Bu nedenle tavsiyemiz, özellikle ilk yılda eğilmek durumunda kalmayacağınız bir alt değiştirme ünitesi. Bu ünitenin yanında da bebeğinizin bezlerini ve temizlik malzemelerini koyabileceğiniz bir dolap, sepet, kutu vs. edinmenizi öneririz.

Alt değiştirme ünitesinin yüksekliğinin bebeğinizin dönmeye başladıktan sonra yeteri kadar güvenilir olduğundan emin olun lütfen, yeri gelmişken bu uyarıyı da yapalım. Hatta öncesinde tesadüfen de dönebilen bebekler için her zaman ek güvenlik önlemleri, yere yumuşak minderler sermek gibi, içinizin rahat olmasını sağlayabilir.

Emzirme fikirleri

Tıpkı alt değiştirme konusu gibi emzirme ya da biberon verme konusu da oldukça sık yapılan dolayısıyla da bir süre sonra yorgunluk verebilen bir iş. Özellikle ilk aylarda hamilelikten yeni çıkmış annenin -doğum türü ne olursa olsun- yorgunluğu da işin içine girince aynı pozisyonda defalarca ve uzun süre durmak sırt, bel ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca postürünüze zarar verebilir. Bebeğinizin kokusunun sarhoşluğu ile bunu önce önemsemeyebilirsiniz ama bebeğiniz büyüdükçe kucağınızda taşımanız da gerekecek ve dolayısıyla size güç lazım. Ayrıca estetik ve güç size çocuğunuz dışında da gerekiyor.

Tüm bu nedenlerden ötürü emzirirken emzirme koltuklarından temin etmenizi öneririz. Emzirme koltuğu gibi kullanılabilen, sırtınızı dik tutabileceğiniz, ayaklarınızı uzatabileceğiniz koltuklar emzirme süresince yardımcınız olabilir. Ayrıca bebek mağazalarından edinebileceğiniz emzirme minderleri duruşunuzu kolaylaştıracaktır. Emzirme koltuğunuzun yanına koyacağınız sehpanın üzerine suyunuzu, kuruyemişinizi, atıştırmalık birkaç şeyi koymayı unutmayın.

Bebek kıyafetlerine yer açın

Mağazalarda hayaller kurarak aldığınız birbirinden güzel, minicik bebek kıyafetlerini elinizin altında hazır bulundurmak önemli. Çünkü bazen ciyak ciyak ağlama sesi eşliğinde kıyafet aramanız gerekebilir. Bebeklerinizin kıyafetlerini bebeğiniz de kucağınızdayken kolayca alabileceğiniz yükseklikte muhafaza etmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Bu kısımda işinizi kolaylaştıracak bir tavsiye de kıyafetleri ayırarak düzenlemeniz olabilir. Çoraplarını, bodylerini, tulumlarını, önlüklerini, müslin örtülerini ayrı ayrı düzenlemek oldukça zaman kazandıracaktır.