Mobilya deyince akla ilk gelen malzemelerden biri ahşaptır.  Masa, sandalye, sehpa, çalışma masası gibi pek çok mobilya türünde ahşap malzeme kullanılabilir. Dekorasyonda son derece şık görünen ahşap doğru bakım ve temizliği yapılmadığında ise kısa ömürlü olabilir. Ahşap, yaşayan bir malzemedir ve rengini,  parlaklığını koruyabilmesi için düzenli bakım şarttır.

Ahşap temizliği nasıl olmalı?

Evinizdeki masif ahşap mobilyalarınızı temizlerken toz alma işlemini mikrofiber bez ile yapmanızı öneririz. Böylece temizlik sırasında yüzeyin çizilmesini önlemiş olursunuz. Masif ahşap mobilyanın çizilmesini önlemek de son derece önemlidir çünkü üzerine konan ağır bir cisim çizilmelere veya yüzey kırılmalarına neden olur. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi bu da hiç hoş bir görüntü olmaz. Bir çizilme söz konusu olduğunda ise ahşap macunu kullanarak bu alanları doldurabilirsiniz.  Daha sonra ise yüzey dondurucu ve koruyucu kullanarak ahşap masif masa bakımını tamamlayabilirsiniz. Ayrıca yılda 4-5 kez masif mobilyalarınızı cilalayarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlayabilirsiniz.

Mobilyanın doğallığını nasıl korumalı?

Evinizde doğal ahşaptan yapılmış mobilyalarınız varsa yüzey koruma cilası yaparak ahşap mobilyanın doğallığını koruyabilirsiniz. Doğal ahşap mobilyalar estetik açıdan çok güzel bir görünüme sahiptir. Son yıllarda ev dekorasyonunda sıkça rastlanılan doğal ahşap özellikle masa ve orta sehpa olarak karşımıza çıkar. Ancak bu mobilyaların hem uzun süre kullanılabilmeleri  hem de görsel özelliklerini koruyabilmeleri için bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir.  

Doğal ahşap mobilyalarınızın haftada en az 2-3 kez nemli bir bez ile tozunu almalısınız.  Bezin ıslak olmaması, aynı zamanda herhangi bir kimyasal temizlik ürünü içermemesi gerektiğini de unutmayın. Su ve kimyasal temizleyiciler, ahşap mobilyanızın gözeneklerinden içine işleyerek yapısına zarar verir.

Aklınızda bulunsun

  • Uzun süreli sıvı teması ahşap mobilyalarınıza zarar verir. Ahşabınızın sıvıyla temasından kaçınmak için bardak altlıkları kullanabilirsiniz.
  • Ahşap mobilyalarınızın güneş ışınlarıyla doğrudan temas etmesi renginin solmasına neden olacağından direkt güneşe temas edecek yerlere yerleştirmeyin. 
  • Ahşap mobilyalarınızın tozunu yumuşak bir toz bezi ya da yumuşak kağıt havlu ile alabilirsiniz.
  • Marketlerde satılan ahşap mobilyalara özel spreylerden de yararlanabilirsiniz. Ancak bunları kullanırken mutlaka kullanma talimatlarına uymalı, gereğinden fazla kullanmamalısınız.
  • Senede iki kereden fazla olmamak şartıyla mobilyalarınıza zeytinyağı bakımı yapabilirsiniz.  Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırıp, bir miktar döktükten sonra ahşap mobilya yüzeyini silebilirsiniz.